Share on:
FB G+

Ако някой можеше да обясни промяната в настроенията на хората лесно и еднозначно, сигурно би предизвикал истинска революция. Представете си свят, в който никой не се влияе от лошото време, а мъжете и жените се разбират с по една дума! Колкото и да си мислим обаче, че настроението ни е резултат от нагласата ни към света, от количеството физическа активност или от това кои неща ни правят щастливи, често пропускаме да си дадем сметка, че храната е тази, която храни мозъка, а той от своя страна определя настроението ни. Така че преди да сте посегнали към захарното десертче, отделете 5 минути, за да прочетете кои са истинските приятели на настроението ви.

Зеленчуци, който не яде…

spinach-1322074

 

Макар всеки да знае на теория правопропорционалната зависимост от количеството изядени зеленчуци и височината си, както се пееше в песничката, като поотрасне си дава сметка, че зеленчуците наистина са полезни. Що се касае до това как влияят на настроението ни, се оказва, че тъмнозелените зеленчуци са истински скрити лимонки – пълни са с фолиева киселина, която е витамин от Б-групата, и играе ключова роля в регулирането на настроението. Проучване на Харвард е установило, че близо 38% от пациенти с депресия имат ниски нива на фолиева киселина. Затова хапвайте спанак, броколи или аспержи.

Плодове

avocados-1511987

 

Освен, че са цветни, свежи и вкусни, плодовете са първи приятели на благоприятстващите настроението биохимични реакции в мозъка. Бананите съдържат калий, който стимулира тялото да произвежда триптофан – една от 20-те основни аминокиселини,  която освен всичко друго е незаменима, защото тялото не може да я произвежда само и си я набавя само чрез храната. Триптофанът стимулира отделянето на серотонин в мозъка, който е “виновен” за това да се чувстваме щастливи. Плодове като ананас, боровинки или пък авокадо са много богати на витамини от Б-групата и фолиева киселина и играят важна роля в поддържането на нивата на серотонин. Самият серотонин пък има ролята да изпраща съобщения между нервните клетки в тялото и да помага на мозъка да поддържа разнообразни функции – от това да определя настроението ни до това какво ще е социалното ни поведение.  Препоръчителното количество плодове и зеленчуци дневно е поне 5 порции.

Малката скумрийка Сийка и нейните другари

Rose colored fish steak, summer food with wine and lemon marinade macro closeup

 

Рибата и морските дарове са първи приятели на мозъка и доброто настроение заради омега 3 мастните киселини, които съдържат. Причината е, че мозъкът ни има висока концентрация на такива киселини, рибата – също. Доказано е, че в страните, където хората ядат традиционно повече риба и морски дарове, има и по-малко случаи на депресивни състояния сред тях. Риба тон и сьомга, омари и скариди, скумрия, ципура, лаврак – многообразие от риби, които разбиват митовете, че полезната и вкусната храна са две отделни понятия.

В джобджето ми дрънкат… ядки

stockvault-nuts112078

 

Ако сте раздразнителни, отпаднали и лесно се поддавате на стреса, не бързайте към аптеката! Може би в джобджето ви просто не подрънкват достатъчно ядки, богати на магнезий. Този минерал участва в над 300 процеса в човешкото тяло, а с възрастта хората започват все повече да го губят, защото или не си го набавят в достатъчни количества, или отделят по-високи количества от набавените. Така че слагайте в джобовете орехи, бадеми, кашу и лешници, хапвайте по 30 грама дневно и слагайте усмивката на лицето.

Чакай, къде отиде шоколадът?!

chocolate

 

Спокойно, шоколадът не е за подценяване, разбира се! Важно е да се отбележат обаче някои детайли – най-важното в шоколада, което е истински приятел на мозъка, е какаото, не захарта. Какаото съдържа теобромин, който стимулира сърдечно-съдовата дейност, и освен това поддържа енергията на тялото висока доста по-дълго, отколкото ако изядете един “млечен” шоколад, където захарта е в пъти повече от какаото. Най-полезно е суровото какао, което придава неповторим вкус на плодови десерти например.

Ето и няколко предложения за ястия за добро настроение в добрите ресторанти в София:

  • Калмари на плоча и салца “Верде” в ресторант Обержин 
  • Тартар от скариди и авокадо в ресторант Медитеранео
  • Салата със спанак и сирене гауда в ресторант Ди Валли 
  • Морска супа с три вида риба и шафран в ресторант Бодега 

 

Източник на заглавно изображение – Designed by Freepik