5 неща, които да знаеш за хидратацията през лятото

, , ,
Share on:
FB G+

Обичам лятото с дългите дни, топлото и слънчево време, морето. Но стане ли 12:00 на обяд, рязко спадат симпатиите ми и към слънцето, и към топлото. Имам чувството, че започвам да се топя, не мога да дишам и искам просто да се скрия някъде на хладно. Щом съм се родила по тези географски ширини обаче, следва да съм подготвена да се справям с жегата през лятото. Начинът е един – добра хидратация и избягване на слънцето в най-силния му период – между 12:00 и 16:00 ч. Добрата хидратация обаче се оказва често неглижирана, а пък точно тя е разковничето за справяне с жегата на физическо ниво. Ето 5 неща, които е добре да знаеш за нея.

Водата – това съм аз

Splash over bottle

Телата ни са изградени от близо 70% вода и тя ни е нужна, независимо какво е времето навън. Когато настане жега, тялото ни се нуждае от вода още повече, защото се охлажда, изхвърляйки я чрез дишането, потните жлези и отделителната система. Колкото повече ни е горещо, толкова повече вода изхвърляме, толкова повече вода ни е нужна. Добрата новина е, че тялото ни е достатъчно умно, за да ни дава сигнал, когато имаме нужда от вода, както и да ни предпазва от това да я губим твърде бързо. Хипоталамусът, жлезата, която регулира телесната ни температура, улавя, когато имаме твърде малко вода в кръвта, и предизвиква отделянето на анти-диуретичен хормон, чрез който бъбреците ни разбират, че трябва да отделят по-малко вода. Мозъкът ни през това време алармира, че сме жадни. Ако реагираме с пиене на вода, всичко се връща в норма. Ако обаче продължим без вода, рискуваме да се дехидратираме.

Признаци за дехидратация

Суха уста, главоболие, замаяност, отпадналост са само част от признаците, че сме дехидратирани. Всичко започва от това, че когато тялото ни няма достатъчно вода, обемът на кръвта ни спада, с което кръвното ни налягане също спада, а пулсът се ускорява. Това, което се случва всъщност, е, че всичките системи в организма ни започват да работят на пълни обороти, за да поддържат жизнените ни функции, заради което се чувстваме мудни и замаяни.

Колко вода ни е нужна

stockvault--glass-with-lime134927
Правилото на осемте чаши вода на ден е валидно като средно количество. Диетолозите съветват жените да приемат по 11 чаши вода на ден, а мъжете – по 15. Важно е да се отбележи обаче, че 20% от водата не идва под формата на вода, а с храната, която приемаме.

Коя храна ни хидратира най-добре

IMG_7111b

 

Неслучайно дините са летни плодове – те съдържат 92% вода, но също и соли, магнезий и калций, което ги прави незаменими за хидратация на организма. Краставиците пък водят дори дините – 96% вода, никакви наситени мазнини или холестерол и високо съдържание на витамин К, В6 и желязо. Плодови и зеленчукови смутита също са вариант за тези, които бързат – за секунди смилате всичко в блендер и потегляте!

Съветите на лекарите

Снимка: Designed by Freepik
Снимка: Designed by Freepik

Лекарите съветват да имаме стриктен план за това как да се хидратираме през лятото и да го спазваме внимателно и грижливо. Най-напред те препоръчват да започнем деня си с достатъчно количество вода, още преди да сме закусили. Може тя да е преварена и с малко лимон за по-добро прочистване на червата. Не прекалявайте с кафето, когато е горещо – освен, че като диуретик то ви кара да губите повече вода, кафето повишава телесната температура, което през лятото никак не е препоръчително. Ако ви предстои физическо натоварване като тренировка например, а навън е горещо, изпийте достатъчно вода преди нея. Подгответе си и една резервна бутилка по време на тренировката и след това, за да възстановите загубите на вода навреме.