Share on:
FB G+

Всичко, което виждате, дължа на спагетите!

Тази мисъл, изречена от София Лорен, е поредното доказателство, че италианците умеят да ценят както себе си, така и храната си. Красотата на София Лорен е класическа точно толкова, колкото е класическа пастата за Италия. Вече столетия тя се готви ежеминутно навсякъде и то не само в родината си. Всъщност, пастата е китайско откритие, но както и с пицата, италианците я правят известна и я готвят най-добре. Колкото и семпло да е това ястие, оказва се, че и то само по себе си има своите тайни, водещи към несравнимия му вкус.

Формата не е за подценяване

 

Съществуват над 600 различни видове паста и това крие своята простичка причина. Различната по форма паста всъщност е пряко свързана с различните сосове, с които се сервира. Фетучини и лингуини например са видове паста, която е дълга и плоска, съответно пасва по-добре на сосове с кремообразна структура – такива от сирена или сос карбонара. По-гъстите сосове като доматения пък прилягат на фузили или ротини – по-къса и(ли) спираловидна паста.

Ал денте като в Италия

IMG_8940free

Правило номер едно за добрата паста е тя да бъде сварена ал денте. Това ще рече да не бъде преварена, т.е. твърде мека, но и да не бъде сурова, т.е. твърда. Ал денте всъщност означава “до сдъвкване”, т.е. до момента, в който вече може да се яде. Някои тънкости при приготвянето на паста са задължителното кипване на водата предварително със сол в голям съд – за да има достатъчно място за пастата да се свари, без да се слепва, благодарение на кипящата вода, която я върти. Добавянето на малко зехтин във врящата вода също възпрепятства слепването. Когато пастата е дълга (например спагети), не ги чупете! В момента, в който водата вече ври, спагетите се поставят прави в нея и след минута леко се завъртат – долната им част вече е омекнала и позволява цялата паста да се потопи във водата.

Сосът прави ястието

foodiesfeed.com_fresh-pasta-dill-vegetables

Сосът на пастата е нещото, което може да я преобрази в най-различни ястия. Доматеният сос е класиката, но сосове като карбонара и песто са също толкова популярни и автентични. Добре приготвената паста всъщност предразполага да се консумира дори съвсем леко овкусена с подправки (сол, черен пипер) и малко пармезан. Качествено приготвените сосове обаче съдържат тайните на майстор готвачите, които си струва да бъдат опитани.

Къде е пастата?

Ако сте в настроение да опитате истинска италианска паста у нас, ето няколко идеи:

  • La Bottega – паста ала пескатора с бейби калмари, октопод и скариди е ястие, което директно ви пренася на Средиземно море с чаша вино от селекцията на La Bottega
  • Trattoria Giuseppe Verdi – още не можем да забравим вкуса на фетучини с пиле и сушени домати, които опитахме там. Няма да издаваме повече, но ще загатнем, че помним не само вкуса, но и начина, по който бяха поднесени.
  • La Prima Osteria – може би най-класическите спагети Карбонара, които сме опитвали. С пекорино, жълтък и панчета. Менюто предлага и още куп вариации за всеки вкус, които не са за пропускане.