Share on:
FB G+

Съвсем скоро идва Никулден – любим празник на именици, моряци и мореплаватели, пътешественици, банкери и търговци. Да не забравяме, че и тези, които спазват Коледните пости, задължително похапват риба на 6. декември. Както се казва, грехота е да се пропусне вкусното рибно меню на празника. Затова ти припомняме малко традиции около Никулден и бързаме да ти покажем ексклузивно какви са рибните специалитети, подготвени за теб в най-добрите ресторанти в твоя град. Не пропускай да направиш резервация с dineout.bg още от сега!

Момчето, което говори с морето

stockvault-boats128208

Никулден е един от големите православни празници и се чества, както знаем, на 6. декември. На този ден се почитат имената на Николай, Никола, Никол, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина и други. Датата се чества обаче и като празник на банкери, търговци, мореплаватели… Въй, замалко да забравим – това е и денят на Бургас! Като всенароден празник Никулден се почита традиционно във всяко семейство, независимо дали има именик, като на празничната трапеза задължително присъства рибата – най-често шаран. Счита се, че на Никулден вече започват да прехвърчат снежинки, защото обикновено той носи и първия сняг, но в случая изглежда Св. Николай малко е избързал.

Кой е Свети Николай?

Sunset ocean and winter storm.
Снимка: Designed by Bedneyimages / Freepik

Свети Николай Мирликлийски е светецът, почитан като покровител на моретата, реките и езерата, мореплавателите, но и на семейството. Легендата за него разказва, че като наследник на богат баща, Николай Мирликлийски раздавал богатство на бедните и спасявал от недоимък нуждаещите се. Той пътешествал много по море и неведнъж спасявал моряци от опасностите на бурни води – твърди се, че веднъж спасил кораб от потъване, като запушил образувалата се дупка в него с люспи на шаран. С неговия гняв се свързват бурите в морето, затова на Никулден мореплавателите избират да не го предизвикват и остават смирени на сушата.

Каква е кулинарната традиция на Никулден?

Снимка: Designed by Valeria_Aksakova / Freepik
Снимка: Designed by Valeria_Aksakova / Freepik

Според поверието, на Никулден се хапва шаран или друга риба, като е желателно тя да е с люспи. Обичаят повелява да се сложи голяма люспа от изчистения шаран в портфейла, за да носи просперитет на притежателя му. Както с повечето традиции обаче, трябва да се внимава – ако ще чистиш шаран вкъщи, гледай да не настъпиш люспа, че не било на хубаво. Нас, ако питаш, можеш да си спестиш чистенето на шарана и директно да си харесаш хубав ресторант за повода. Освен, че ще опиташ вкусен специалитет, ще спазиш и традицията, пък и кой обича да чисти на празник… 😉

Petru’s Специално а ла карт рибно меню за Никулден и разбира се, традиционен пълнен шаран.
MoMa Специално рибно меню и задължителния пълнен шаран.
VinoVino Специални рибни предложения, в съчетание с подбрани вина.
Ascua Почувствай духа на празника с разнообразието от прясно приготвена риба от чистите гръцки морета и сезонна българска дива риба, овкусени по специални домашни рецепти за невероятен вкус.
Happy Pig Специални предложения с прясна риба.
Lavanda Никулденски рибни специалитети.
Lazy Специално 4 степенно меню за Никулден, вдъхновено от най-добрите традиции на празника.
Grape Central Дегустация на изба Вила Мелник, празнуване на Никулден с 4 вина от избата
Варна
Bodega Специално предложение за Никулден
Бургас
Antre Никулденска трапеза с пресни рибни предложения.
Ethno Празнични рибни специалитети.
Rose Специално Никулденско меню.
Русе
Vienna На 6-и декември каним всички празнуващи на пълнен шаран в ресторант Виена. Изисква предварителна заявка.
Велико Търново
Trinavis Никулденско меню в познатия стил на ресторанта – едновременно традиционно и иновативно
Asti Специални рибни блюда.

Заглавна снимка: Designed by Valeria_Aksakova / Freepik