Морето в нашата чиния

, , , , , ,
Share on:
FB G+

С настъпване на лятото, палитрата от удоволствия, на които можем да се насладим, нараства хармонично с температурата на морската вода. Нараства и желанието ни да се скрием под някоя дебела сянка и да се запасим с повече течности. За да останем изпълнени с енергия за всички приключения, които ни е подготвило лятото обаче, е нужно да подбираме дневното си меню така, че без да натоварваме организма си с излишни мазнини, да получим всички необходими вещества. Затова в унисон със сезона слагаме шнорхел и очила и се гмурваме в търсене на вкусни предложения от обятията на моретата и океаните.

Рибите
sardines-1489626_1920

Не забравяйте да се насладите както на морските, така и на речните риби през летния сезон, които само биха обогатили вашия хранителен режим. Рибата е известна като източник най-вече на Омега-3 полиненаситени мастни киселини, които не могат да се синтезират в човешкото тяло, но са изключително полезни за сърдечно-съдовата дейност и метаболизма. В белтъчините на опашатите създания пък влизат всички необходими аминокиселини, които са градивните елементи на нашата мускулна тъкан, отговарят за физиологическите процеси в тялото, пряко свързани са с набавянето на енергия, спомагат физическото възстановяване, улесняват мозъчната дейност и дори работят за доброто ни настроение. Рибите са богати още на минерали, витамини от група-B, а морските представители – на йод и флуор. Най-прекрасно от всичко е, че по време на готвенето им, рибите губят много малка част от своята хранителна стойност, която след това бързо се усвоява от нашия организъм.

Даровете на морето
seafood-platter-1232389_1920

Миди, стриди, калмари, раци, рапани, омари, октоподи – морските дарове са почти толкова разнообразни, колкото и начините да бъдат приготвени и поднесени на масата. Не само вкусни, но и изключително полезни, обитателите на моретата са богати на протеини и минерали, които лесно се усвояват от организма и същевременно не го натоварват с излишни мазнини. Те имат по-малко калории от червеното месо и затова се препоръчват при различни видове диети, а високото им съдържание на витамини ги прави незаменими. Всички морски деликатеси са богати и на йод, който помага за по-доброто функциониране на щитовидната ни жлеза. Добавим ли и съдържанието на силни антиоксиданти и ценни аминокиселини, спокойно можем да ги причислим към списъка със суперхраните. Не трябва да забравяме обаче, че качеството на морските дарове е пряко повлияно от състоянието на тяхното местообитание, затова следващия път когато отидем на плаж нека не забравяме да изчистим всички онези следи за нашето присъствие там, които не бихме желали да се окажат сервирани в нашата чиния.

Можеш да заплуваш в свои води с качествено морско меню в ресторантите:

  • Медитеранео с класическата им средиземноморска кухня, приготвена в домашен стил.
  • Тратория Джузепе Верди, чието богатство в менюто ще те пренесе на брега на морето.
  • Пасточино и прекрасната комбинация от прясна паста и морски дарове.

Разгледай и предложенията на Dineout  за най-добрите ресторанти на Черноморието!

seafood-165220_1280