Градините на София (1 част)

, , ,
Share on:
FB G+
Градините са едни малки вселени. Всяка сама по себе си е бягство от реалността, докато все още си в нея.
Затова ви каним на нашата ежегодна лятна разходка из прекрасните градини на добрите софийски ресторанти.
Природата и изкуството, което създава, умеят да дават на ума онова блаженство и спокойствие, което все по-трудно откриваме. Затова ви каним на нашата ежегодна лятна разходка из прекрасните градини на добрите софийски ресторанти. Във всяка видяхме не просто градина, а душа и характер. Последвайте ни по пътя към тях!

Градината на историите

A post shared by Dineout (@dineoutbg) on


Когато решиш да възродиш нещо старо, но му отдадеш нужната почит и вплетеш енергията на новото, няма как да сбъркаш. Градината на 33 гастронавта е прохладна, с много цветя, със стъпаловиден покрив от ковано желязо и клоните на дива лоза. Наред с това тя пази духа на миналото, когато 33 гастронавта са били именитият ресторант “33 стола”, а столовете са все толкова и до днес. Гастронавтите пък идват от пиесата Gastronauts на The Royal Court, в която публиката пътешества със своите сетива и вкуса на утрешния ден. Историите тук са много, кухнята – авторска, съвременна и гурме. Градината – тя е една, но все така тайнствено красива.

Градината на суинга

A post shared by Dineout (@dineoutbg) on


Ако Бени Гудман можеше да ни разходи из днешна София, със сигурност би се отбил за един вкусен бургер в градината на Smuggler’s Diner. И докато потропваме с крак в ритъма на суинг и рок енд рол, усещаме как се пренасяме в една друга ера. Ера на Америка от 30-те години, на шарения стил, на танците и радостта от живота. Въпреки че все още машина на времето няма официално, сигурни сме, че въображението ти ще бъде предизвикано от тази градина и ще попътуваш назад във времето.

Градината на съзерцанието


В тази градина се пренасяме, когато искаме да се насладим на тишината. Но не онази тишина, която навява самота, а тишината на съзерцанието. Тя е скрита високо над града, далеч от шума и бързането, сред дърво и зеленина. Прекрасна за романтичен разговор или чаша вино с приятели, които искат да празнуват живота. Това е градината на Cinecitta. А италианската кухня е гарантирано автентична и зад нея стои il capo del salone Доменико Фабиано.

Градината на Ориента

A post shared by Dineout (@dineoutbg) on


Изобилие е може би най-точно описващата тази градина дума. Тук лъха на типичното за Ориента охолство – големи пространства, много богата зеленина, беседки и балдахини. Гарнирано с типичното гостоприемство на тази част от света, това място обещава дълги летни вечери с истории за пътешествия из близки и далечни страни и, разбира се, превъзходна кухня. Така се улисахме, че за малко да забравим да споменем – говорим за Orient Garden в София!

Градската градина

A post shared by Dineout (@dineoutbg) on


Сещате ли се за онзи чар, който носят малките италиански градчета? Сред запазените антични сгради и базилики, и калдаръмените улички винаги има скрито по някое малко ресторантче насред града с превъзходна кухня. Градината на La Bottega Vicolo носи неподправения чар на Италия – онази Италия на простите неща, около които се върти целият свят. Неща като любов, хубаво вино и вкусна храна. Градина, носеща прохлада и въздух в сърцето на града.

Следващата седмица ще продължим разходката, а до тогава – не забравяй да търсиш своята #градина.