Share on:
FB G+

Освен добрата храна и интересните ресторанти, в Dineout обичаме и да пътуваме, но кой ли не обича. Затова решихме да поразпитаме приятели, живеещи в някои от най-горещите кулинарни дестинации по света, за местната кулинарна сцена, какво и къде трябва да се опита и какво да вземеш със себе си, когато дойде време за връщане. С различните градове ще те срещаме в Dineout на път, а днес започваме с Берлин и Ани Василева, която съчетава образованието си в немската столица с работата си в ClaimCompass.

Можеш ли да се представиш и да разкажеш за връзката си с Берлин?

Казвам се Ани и от октомври ще бъда студентка втора година във Freie Universität Berlin. На 30 септември, 2017 ще се навърши 1 година откакто се преместих в Берлин. Храната е неделима съставка от несравнимия чар на града и една от причините защо се влюбих в него. Известен с шареното си и интернационално лице, Берлин е мястото, на което почти всяка страна в света е оставила своя почерк, било то културен, исторически или кулинарен.

Берлин Дюнер

Какво трябва да опиташ на секундата, след като кацнеш там?

Дюнер! Колкото и странно да изглежда на пръв поглед, много берлинчани се шегуват, че дюнерът се е превърнал в емблемата на Берлин. Много известна локация е Mustafa’s Gemüse Kebap (намира се на Mehringdamm 32). Имайте предвид обаче, че се чака около 30-40 минути докато дойде вашият ред. Добри алтернативи са дюнерджийниците на Friedrichstraße.

Берлинският къри вурст също е задължителен. Типичен за Берлин, по простата причина, че съчетава традиционно (вурстът) с нетипичното (подправката къри).

Каква е кулинарната сцена в града?

Берлин определено залага на нестандартното. Градът е много “хипстърски” и навсякъде може да намерите веган ресторанти, fair trade кафенета, както и ресторанти, които залагат на fusion кухнята. Естествено, в Берлин може да се насладите на атмосферата на типичните Bier Garten и ресторанти, които предлагат традиционни немски ястия. Но Берлин е по-скоро място, на което да се докоснете до далечни култури, да излезете от зоната си на комфорт и да се потопите изцяло в авангардния дух на града.

навсякъде може да намерите веган ресторанти, fair trade кафенета, както и ресторанти, които залагат на fusion кухнята

В Берлин широко разпространени са т. нар. Street Food Markets. Силно препоръчвам Street Food Thursday, който (както името подсказва) се провежда всеки четвъртък и предлага богат избор от храни от цял свят. Адресът е Eisenbahnstraße 42/43, работи между 17:00-22:00.

berlin street market

А кои са популярните квартали, за да опиташ добра храна?

Kreuzberg e горещата точка на града, по отношение на култура и храна. Още от времето на Стената кварталът е приютявал много артисти и остава известен с алтернативната си арт сцена и контракултурата. Тук живеят много имигранти, по-голямата част от които са от турски произход. Нестандартната смесица от култури и националности привлича много от известните имена в кулинарните среди.

Кои ресторанти можеш да препоръчаш, ако човек иска да опита най доброто в града?

house of small wonder

Закуска – House of Small Wonder (Johannisstraße 20) – В менюто ще откриете типични европейски закуски, но с японски почерк. Например яйца Бенедикт с уасаби холандез.
Обяд – Fes – Turkish BBQ (Hasenheide 58) – тук турската кухня подминава дюнера, за да предложи прясно месо на скара, поднесен с маслен ориз, хрупкав хляб и невероятен асортимент от мезета.
Вечеря – Paris Bar (Kantstraße 152) – специално място, защото е било любимото място за вечеря на David Bowie и Iggy Pop по времето, когато двамата живеят и творят в Берлин. По думите на Bowie тук се предлага най-добрият стек. Ресторантът е малко по-претенциозен в сравнение с други места. Но ако искате да се докоснете до духа на 70те, както и да вечеряте в компанията на хора от арт средите, то Paris Bar e мястото.

Paris bar Berlin

А можеш ли да споделиш места, в които ходят по-скоро местните?

Неделите в Берлин започват късно, лежерно и най-често с брънч. Любимо място е Que Pasa, който има няколко адреса. Всяка неделя срещу 6 евро може да се насладите на богата мексиканска храна и коктейли.

А кое е най-доброто място за традижионни специалитети?

Ресторантът Schwarzwaldstuben (Tucholskystraße 48) е известен сред берлинчани с традиционната си немска храна, поднесена семпло и без излишни претенции.

Какви кулинарни сувенири можеш да вземеш от Берлин?

Къри кетчуп, шоколад Ritter Sport, Berliner Winter – алкохолна напитка с ябълков сок, водка и сезонни подправки.