За 8-ми март

Share on:
FB G+

Винаги съм споделял убеждението, че сред големите достижения на модерното ни общество, трябва да наредим две основни неща. Възможността лесно да пътуваме до почти всяко кътче на планетата и равноправието между половете. И колкото и несъвместими да изглеждат те, са може би едни от най-силните катализатори на прогреса и достиженията ни. Понякога приемаме и двете за даденост, но има какво още да подобрим и достигнем. Така Осми март е ден, който е добре да уважим, въпреки политическата му окраска.

Празникът възниква по-скоро с дипломатичен заряд . За първи път е отпразнуван през 1909 г. в САЩ от Американската социалистическа партия. Първото публично отбелязване на този ден в България е през 1915 г.

Първоначално социалистически празник, с годините той започва да се празнува на много места. В голяма част от държавите постепенно губи политическия си привкус. В днешно време този ден дава повод на мъжете да засвидетелстват обич и внимание към жените. На места, включително и в България, се отбелязва и като своеобразен Ден на майката.

Независимо каква причина ще откриеш, на 8-ми март излез с близки и се усмихвай. А ето и няколко места, на които можете да отидете: