Лятото върви с коктейл

,
Share on:
FB G+

За тенденциите при миксираните напитки разговаряме с Николай Нейков, Avendi/World Class

Ти си представителят на World Class за България, едно от най-разпознаваемите лица в барманския свят и “бранд адвокат” на някои от популярните марки алкохол тук, но ако трябва да се представиш на непознат с няколко думи, как би го направил?

Казвам се Николай Нейков и работя в бар-бизнеса вече повече от 17 години. Големият проект, зад който в момента стоя, се нарича World Class. Това е платформа, която цели повишаване нивото на бар-културата в България. Идея като тази заслужава да бъде прегърната, защото в нея има нещо много идеалистично и мисионерско, а това до голяма степен се препокрива с огромното ми желание да направим ако не целия свят, то поне нашата държава едно по-добро място за консумиране на напитки с качество, стил и разум.

Ще се предпочитат сезонни вкусове, които съзнателно свързваме с темите за екологията и устойчивото развитие на планетата ни

Говорейки за миксирани напитки и тенденции за лятото на 2017, има няколко неща, които няма как да не попитам. Преди всичко, какви напитки очакваш да са популярни, какви истории ще стоят зад тях?

Смяната на сезоните обуславя и промени в избора на напитки. Българите, обаче, сме традиционалисти и моите желания за популярни коктейли и реалността малко се разминават. Има няколко изключително добри бара и бармани в България, които диктуват модата, но тяхната субкултура ще даде отражение върху консумацията най-рано през лятото на 2018-та. Тогава модерните градски хора ще търсят да уважат и изразят себе си най-вече чрез тонизиращи коктейли, миксирани с премиум и супер-премиум марки, които изключително държат на качеството. Ще съчетават тези основи с продукти като натуралната кокосова вода, студено пресовани плодови и зеленчукови сокове, тоници от високата гама и т.н. Това, което ще бъде избягвано все повече, е всичко рафинирано в коктейлите, защото хората имат нужда повече от всякога да чувстват връзката с природата. Ще се предпочитат сезонни вкусове, които съзнателно свързваме с темите за екологията и устойчивото развитие на планетата ни.
Ники Нейков говори пред dineout.bg
Виждаме тенденции за използване на повече местни продукти в много сфери, важи ли същото за напитките?

За радост, да! Използването им е лесен начин да изградим идентичност и почерка на нашата коктейлна култура. Светът на ядливите ботанични съставки е доста слабо експлоатиран, което предопределя огромно пространство за едно вълнуващо развитие. От друга страна, все по-тясната връзка между кухнята и бара обуславя една синергия, изразяваща се чрез заимстване на техники и вкусови комбинации. Ако откриете ястия или коктейли в менюто, които включват съставки като розов домат от Куртово Конаре, трюфели от Странджа, зеленото сирене от Черни Вит или висококачествените обикновени манатарки, срещани в повечето широколистни гори, да знаете, че сте в добри ръце!

Някои от авторитетните издания в индустрията предвиждат по-алкохолни коктейли това лято. Мислиш ли, че и тук ще пием повече ром и акуиавит например?

Не. По-скоро вярвам, че тенденцията към слабо алкохолни коктейли, даващи свеж вкус и добра хидратация на тялото, ще продължи още дълго. Аз работя за една от водещите компании в света в производството на дестилирани напитки DIAGEO, която разполага с един от най-развитите центрове за иновации в бизнеса. В последните години всички усилия са насочени към производство на висококачествени напитки, бутилиращи само сърцето на дестилата, но на по-нисък алкохолен градус, като овкусените разновидности на водката Cîroc например. Най-новият продукт, който вече спечели награди, е Seedlip – първата в света дестилирана безалкохолна напитка. Истината е, че доста по-често си задаваме въпроса „Какво да пия, когато не пия?“, отколкото „Какъв е начина партито за мен да продължи 30 минути?“.

А можем ли да очакваме по-здравословни коктейли? Например с по-малко захар или повече пресни и натурални продукти?

По-рано засегнах темата донякъде, но като цяло понятието „здравословен коктейл“ е оксиморон. При участниците в състезанието World Class, например, прави впечатление почти пълното отсъствие на съставки като рафинираната захар, но в общ план това е и част от социалната политика на повечето правителства по света в борбата с наднорменото тегло. От друга страна, захарта е най-добрата съставка за консервиране на вкусове, така че тук дебата е доколко може нейното използване да се маргинализира чрез подмяна с натурални заместители без да се жертва вкуса. Твърдението, че един продукт е по-добър, когато е пресен, също е относително. Аз ще продължа да се наслаждавам на маринованата маслинка на дъното на моя Tanqueray Dry Martini. Наздраве!