Share on:
FB G+

Още помня времето, когато закуската беше задължително условие да изляза от вкъщи и предпоставка според мама и баба за висок ръст, крепко здраве и добро настроение. Е, оказаха се прави. Днес закуската обаче често търпи пренебрежително отношение. Забравяме я, когато бързаме за работа. Обръщаме ѝ внимание в движение или на крак. Понякога в целия стрес сутрин, дори не се сещаме, че имаме нужда от нея. А тя е толкова, толкова важна…

Защо всъщност ми е нужно да закуся?

Най-честите оправдания за пропускането на закуската са свързани с липсата на време, липсата на навик да се закусва или просто с това, че не ни се занимава да си правим закуска. За мен истинската причина е, че всъщност пропускаме защо ни е нужна закуската. Времето между вечеря и закуска е най-дългото време, в което организмът стои без храна. Ако пропуснеш закуската, то става близо 15-16 часа. Като една доста съвършена система, организмът ти има запаси, които да разгражда, за да имаш енергията да започнеш деня си, но това далеч не е полезно в дългосрочен план.

По-здрави и стройни

са хората, които отделят време за закуската си. Много са научните изследвания, които подкрепят това твърдение, като резюмирано всички те се обосновават с това, че добре подбраното меню за закуска допринася да се предпазим от ред заболявания като диабет, наднормено тегло и високо кръвно налягане. Важно е да уточним, разбира се, че има значение какво слагаме в чинията си.

fN6hZMWqRHuFET5YoApH_StBalmainCoffee

Доброто настроение сутрин не е за подценяване

Всички много обичаме неделните утрини и късните неделни закуски. Но представи си да си в толкова добро настроение всеки ден! Ако отделиш само 15 минути сутрин за кратка гимнастика и вкусна закуска и се насладиш на започващия ден, това зарежда не само тялото, но и духа ти с енергия. Знам, че сутрин събуждането е трудно и бързането е много, но ако опиташ да избегнеш тези оправдания и направиш това заради себе си, не след дълго ще се радваш на завидна бодрост при започването на деня. А всеки знае, че сутрешната нагласа към деня често определя как ще протече той.

Добре, ще опитам!

That’s the spirit! За онези утрини, в които искаш някой да се погрижи за вкусната ти закуска, препоръчвам ти 2 места, където с удоволствие да посрещнеш деня си:

  • Павилион 37 – отваря още в 8:00 и те чака с прясна закуска под мотото “едно време само баба ми правеше толкова вкусна закуска”
  • Spaghetti Kitchen – не може всеки ден да закусваме в Италия, но можем спокойно да си представяме някоя италианска пиаца с чудната традиционна colazione в Spaghetti Kitchen сутрин от 9:30 ч.