Share on:
FB G+

С идването на лятото идва и онова любимо време, в което ресторантите отварят чудните си (тайни) градини и ни предизвикват да създаваме още спомени.

Хубавата храна предизвиква всички сетива – от очите, през обонянието до вкуса. Но местата, където хапваме вкусна храна имат тайно оръжие – атмосферата, музиката, отношението. Спомените, които остават след това. Послевкусът на храната, гарнирана със смях и сладки приказки. С идването на лятото (знам, че все още превалява, ама хайде сега, Силвия Кацарова песен изпя за топлия дъжд, пък!) идва и онова любимо време, в което ресторантите отварят чудните си (тайни) градини и ни предизвикват да създаваме още спомени.

Тайната градина на Джузепе

trattoria

 

Създателите на Тратория Джузепе Верди я наричат “Къщата на италианските традиции” и отдават почит на италианското l’arte d’arrangiarsi или изкуството да правиш от нищо нещо – да създаваш превъзходни ястия от наглед простички продукти. Това изкуство се вижда във всичко, случващо се в Траторията – една софийска къща е превърната в малка Италия, която оживява още повече през лятото в чудната й градина. Защото най-простичките неща обикновено са гениалните.

trattoria 2

 

Bring me that Guinness, mucker*!

Знаеш ли, че най-старият ирландски пъб в София съществува още от 1998 година и Guinness-ът там още не е свършил? JJ Murphy’s на ул. Кърниградска в София е ирландски пъб по всички показатели – с много бира, типична за Острова храна и мнооого футбол! Добрите новини обаче тепърва предстоят – лятната градина вече работи, мачове може да се гледат и там, а Евро 2016 започва на 10 юни и кеговете с бира са поръчани!

jj murphys

*mucker е ирландски жаргон за “приятел”

Bodega española

bodega

 

Най-лесният начин да се докоснеш до духа на Испания, ако не си там, е да се насладиш на испанска музика, хапвайки испанска храна и отпивайки глътка испанско вино. И понеже българският климат не е твърде далеч от испанския, можеш да се впуснеш в едно кулинарно пътешествие, докато отмаряш с чаша вино в градината на Bodega на ул. Цар Асен в София. Имай предвид, че там често има специални събития и партита, по време на които сангрията и паелята са просто задължителни! Грабвай смело приятелите и кажи Hola, Bodega!

Джаз в градината на Обержин

aubergine

 

Скътана в малката софийска уличка Карнеги, градината на Обержин е истинска находка! Тя се крие в двора на старинна къща, обвита в бръшлян и цветя, а цветните маси и столове на фона на лек джаз те карат да забравиш на секундата всякакво бързане и да се отдадеш на пълен релакс. Менюто е внимателно подбрано за всеки вкус, а от опит бих ти препоръчала да опиташ тарама хайвер с чаша вино – перфектна комбинация за летните вечери.

aubergine 2