Бързо и полезно хранене навън

, , ,
Share on:
FB G+

Колкото повече израстваме в кариерата или градим семейство, или пък и двете, толкова повече губим един от най-ценните ни ресурси – времето. Точно когато най-много се нуждаем от него, го няма. А още по-смущаващото е, че времето, което имаме, е разпределено по приоритети, сред които все по-рядко се среща приоритетът “какво ще хапна през обедната почивка”. Често отговорът е “нещо набързо” и той не се отнася само за обедната почивка, а и за закуската, и за вечерята. Когато навън е по-лесно и бързо да се яде, какво да хапнем, така че хем да е вкусно, хем да не си вредим, хем да става бързо?

Принципи за правилно хранене навън

2

Когато нямаме времето сами да приготвим храната си, това не значи, че навън няма добри варианти за бързо хапване. Експертите обаче съветват да следваме някои принципи, които улесняват доброто бързо хранене.

На първо, място, хубаво е да внимаваме какъв грамаж са порциите. Когато сме на крак от 8 сутринта, на обяд сме способни да наваксаме и за изгубената енергия, и за лошото настроение, затова обикновено можем да изядем целия свят. Истината обаче е, че малките порции са достатъчни, за да заситим вълчия глад, без да преядем и натоварим организма си, който така или иначе следобед ще трябва да продължи да работи.

Хубаво е да заменим пържените храни с такива на грил или фурна. И ако имаме избор за гарнитура, не е никак лошо да пропуснем пържените картофки и да ги заменим с вкусна и свежа салата, която хем ще засити, хем ще обогати организма. Солта и мазнината от картофите буквално ще изсмучат водата от организма и ще затруднят храносмилането.

Пропускайте тежките сосове към салатите и поискайте те да не са овкусени. Заложете на овкусители като зехтин, балсамов оцет и лимон.

Пропуснете и газираните напитки, пълни със захар, и заложете чисто и просто на вода.

Идеи за още по-умно хапване навън

fN6hZMWqRHuFET5YoApH_StBalmainCoffee

Кафето – огромните дози лате или гранде капучино носят не само твърде много кофеин, но и твърде много мляко, а с него – и твърде много калории и затрудняване на храносмилането. Придържайте се към простите неща – еспресо с малко мляко или пък стандартен размер капучино.

Ако обичате японска храна, заложете на суши, супа или тепаняки и избягвайте темпура. Внимавайте и с грамажа – огромната порция суши само ще ви изглежда достатъчна, а всъщност ще преядете.

Италианската кухня предлага истинско разнообразие от лека и вкусна храна, която се приготвя бързо – заложете на антипасти със зеленчуци или морски дарове, минестроне, ястия с пиле или риба и вкусна салата. Избягвайте обаче тежките кремообразни сосове от сирена, както и готвените говежди меса и ястия с пълнеж.

Какво да правим с десерта?

creme-brulee-327134

Много от хората, които пазят по-строг хранителен режим, ограничават десерта. Когато сме под напрежение и имаме малко време за обяд, хапнем набързо и пропуснем десерта, съществува риск по-късно стресът да надделее и да ни тласне към още по-лошия вариант – пакетирани десерти и шоколади. Затова, ако имате време и желание да хапнете едно вкусно тирамису или крем брюле например, приготвен на място и пресен десерт, доставете си това удоволствие и се върнете да довършите работата си следобед с блажена усмивка.

Добър апетит!