10 неща, които трябва да знаете за японската кухня

, , , , ,
Share on:
FB G+

Храната в Япония не е просто за ядене. Тя е истинско изкуство – от начина й на приготвяне през поднасянето до консумирането й. Ще й отдадем заслуженото, като първо ще ви представим 10 неща, на които да обърнете специално внимание преди да опитате японска кухня, а след това очаквайте и 10-те ястия, които в никакъв случай да не пренебрегвате.

いただきます! (Itadakimasu или “Добър апетит”)

1. Японската кухня е част от културното наследство на ЮНЕСКО

Знаехте ли, че има само три световни кухни, които са част от културното наследство на ЮНЕСКО? Това са френската кухня, японската, а отскоро и мексиканската. “Уашоку” (името на традиционната японска кухня) е оценена като изключително значима и съхранението й е ключово за оцеляването на традиционната японска култура.

Снимка: Designed by Valeria_Aksakova / Freepik
Снимка: Designed by Valeria_Aksakova / Freepik

2. Храната се приготвя много внимателно и предимно със сезонни продукти

Храната в Япония е издигната в култ и както приготвянето, така и сервирането й получават нужното внимание. Шеф готвачите в Страната на изгряващото слънце не се ограничават само до 4 сезона и характерните за тях продукти. Напротив, те се ръководят най-вече от това кои продукти в кой момент от годината са най-пресни и готови за консумация и така създават изключително разнообразни ястия, които характеризират конкретен момент от годината. Презентацията на ястията е самата прецизност – малки порции, изглеждащи като произведения на изкуството.

Снимка: Designed by Molostock / Freepik
Снимка: Designed by Molostock / Freepik

3. Много храна в малки количества

Характерни за уашоку са малките порции – “каисеки”. Те изглеждат като миниатюрно количество храна на фона на порциите на баба на село, но пък са много на брой и истински засищащи. Така че не се заблуждавайте – малкото е достатъчно, даже понякога е много.

4. В какво ти поднасят храната е също толкова важно

Вече споменахме, че презентацията на ястията е също толкова важна, колкото самите тях. Шеф готвачите в Япония, за разлика от колегите си на запад, бягат от едноцветните и скучни съдове и сервират храната в цветни и разнообразни по форма и орнаменти такива. Античната керамика например е предпочитана в някои от елитните ресторанти в Япония, а при сервирането на храната дори може да се очаква от Вас да се поинтересувате от съда, в който Ви я сервират. Често той се оказва със също толкова интересна история, колкото съдържащата се в него храна.

Processed with VSCOcam with hb1 preset

5. Да се учиш в Япония е въпрос на чест

В Япония младите готвачи, които тепърва правят първите си стъпки в кухнята, се учат понякога в продължение на 10 години, преди да ги допуснат до обработването на риба и месо. През това време те вършат много странични неща като сервиране или приготвяне на ориз. Това, че все още са начинаещи обаче се третира с респект – те получават адекватно заплащане и се счита за обидно да им се оставя бакшиш.

6. Да оставиш след себе си “разхвърляна” чиния е обидно

Японците имат много сериозен етикет, който спазват при хранене. Един от принципите им е, че чинията никога не бива да бъде оставена “разхвърляна” – отрупана със салфетки и пълна с огризки например. Това свидетелства за липса на уважение към обслужващия персонал и към сервираното ястие. Затова вместо да оставите смачкана салфетка в чинията си, може да я сгънете прилежно отстрани.

7. Изключително високи хигиенни стандарти

Когато става дума за храна, става дума за безкомпромисна хигиена. Ако отидете в Япония и се чудите дали е безопасно да хапнете суши от супермаркета – отговорът е да. Това е ключово и за истинските японски ресторанти извън Япония – храната да се приготвя в условия на абсолютна чистота.

8. Никоя храна не бива да бъде прахосана

Ако посетите истински рибен пазар в Япония, добре ще е да не сте със слабо сърце. Там можете да видите не само какви ли не морски същества, някои от които дори се ядат живи, но и окървавени при почистването на рибите подове. Всичко това е, защото се смята, че уловеното от морето трябва да бъде оползотворено максимално и по възможност нищо от него да не бъде хвърлено на боклука. Замислете се за каква устойчивост става дума, когато тръгнете да разхищавате храна следващият път.

foodiesfeed.com_tuna-on-a-market

9. Мишлен + Токио

Оказва се, че в Токио има 14 ресторанта с по три звезди на Мишлен, изпреварвайки дори Париж!

10. Саке се сипва, докато прелее

Японското саке е традиционна алкохолна напитка, която се получава при ферментацията на ориз. Когато сипват саке, японците го оставят да прелее от чашката в подложната чинийка, като по този начин символизират щедрост и изобилие.

Заглавна снимка: Designed by Valeria_Aksakova / Freepik
Адаптирано от: http://www.everintransit.com/japanese-food/