Share on:
FB G+

Когато става дума за кулинария, която идва от съвсем различна култура от западната, човек изпитва едновременно неудобство, ако не познава традициите, и несигурност, ако не знае какво да очаква от даден кулинарен специалитет. Затова за всички, които все още не са се запознали обстойно с японската кухня, или я свързват единствено със суши, представяме няколко специалитета, които има голям шанс да ви станат любими.

Рамен

ramen-1167506_1920

 

Рàмен (ударението е на първата сричка) е японска супа, която представлява японско фиде (юфка, нудъли или казано по нашенски – “китайски спагети”), сервирано в бульон (обикновено от месо или риба), и овкусено със соев сос или мисо. Обикновено се добавят резени свинско месо, нори (изсушени морски водорасли), зелен лук (неги) или друг топинг. Това е предпочитано ястие за (късна) вечеря, а различните региони в Япония са специлизирани в различни видове рамен.

Унаги

Ако се подсмихвате, защото си спомняте онзи епизод на “Приятели”, в който се споменаваше “унаги”, веднага спрете и забравете. Унаги всъщност е традиционно японско ястие – речна змиорка, приготвена на грил на дървени въглища и намазана с барбекю сос. Препоръчва се (и се предпочита) като храна, подходяща за горещите месеци.

Темпура

Снимка: Designed by Molostock / Freepik

Кой би предположил, че точно японците също допринасят към… пърженето?! В случая на темпура обаче, говорим за морски деликатеси (например скариди) или зеленчуци, пържени в силно нагорещено сусамово олио. Обикновено се сервират с малко сол, поднесена отделно, или с бульон, овкусен със соев сос и настъргана репичка. Истински вкусно ястие е еби-тен (скариди темпура).

Соба

soba-noodles-801660_1920

 

Соба са японски нудъли, приготвени от брашно от елда. Това е един от стълбовете на японската кухня, тъй като, особено в планинските райони, елда вирее и се отглежда по-добре дори от ориза. Специфично за соба е начинът на приготвяне – истинска церемония, при която се омесва брашното и ръчно се режат нудълите с невероятна прецизност. Можете да видите такава церемония във видеото по-долу:

Тонкацу

Тонкацу е паниран и дълбоко пържен свински котлет – изключително нежно и сочно месо, което се сервира с мисо супа и настъргано зеле и направо се топи в устата. Датира от края на 19. век, когато Япония отваря врати към влиянието на Запада. Начинът на приготвяне и сервиране обаче е отражение само и единствено на вниманието към детайла на японските шеф готвачи.

Къде да опитаме всичко това?

Добрата новина е, че не е нужно да пътувате чак до Страната на изгряващото слънце, за да опитате традиционна японска храна. В София има няколко ресторанта, където те очаква автентична японска кухня.

Хамачи може да се похвали със супата Мисо – заемаща челна позиция в менюто, тя е едно от предложенията, които просто няма как да не опиташ.

Суши бар, съвсем разбираемо и от името му, предлага изобилие от класическо и авторско суши.

Едо Суши пък изненадва с повече от 100 места, две тепаняки маси, сепаре за частно парти и страхотно вкусно японско меню. Ако ви е любопитно какво представляват тепаняки масите, вижте видеото им: