Share on:
FB G+

Бургерите са онази простичка храна, която може да ти оправи настроението, дори когато е неделя вечер и уикендът е почти приключил. Могат да спасят и вечерята, и обяда, да са еднакво добра компания и когато си сам, и когато сте много. А най-хубавото е, че не е нужно да ти е гузно, когато хапваш бургери. Отдавна има места, където бургерът е всичко друго, но не и бърза и нездравословна храна. Затова повдигаме завесата за някои неща, които да ти помогнат да различиш истински добрите бургери. Ще ти подскажем и къде да ги откриеш.

Месото

Класическият бургер се приготвя от говеждо месо – смляно и с оптималното съдържание от 80% месо, 20% сланина. Това прави класическото дебеличко говеждо кюфте истински сочно – ако е с по-високо съдържание на мазнина, ще се разпадне, ако е с по-ниско – ще е твърде сухо. Ако решиш да си приготвяш бургер у дома, забрави за каймата от супермаркета – избери си подходяща телешка плешка от хубава месарница и поискай да бъде смляна на момента.

Стандартно кюфтето за бургер е между 6 и 8 унции или между 170 и 226 грама и се подправя основно със сол и черен пипер. Приготвя се обикновено medium-rare, но в добрите заведение сервитьорите винаги питат как го предпочитате.

Не е задължително бургерът да е с говеждо, разбира се. Има най-разнообразни разновидности – с пилешко месо, рибни бургери, както и вегетариански. Ключовият фактор, за да се получат добре, е да се запази кюфтето сочно. Ако е приготвено от птиче месо, се търси най-високото съотношение мазнини към месо, за да не стане твърде сухо. Ако е рибно – обикновено от скариди, риба тон или сьомга – се прибягва към съставка, която да слепи кюфтето, за да не се разпадне – яйце, майонеза или друго.

Хлебчето

Снимка: Designed by mrsiraphol / Freepik
Снимка: Designed by mrsiraphol / Freepik

При хлебчето за бургера най-важният елемент се оказва правилната пропорция. Независимо какво е хлебчето, то трябва да се доближава по дебелина максимално до кюфтето – нито да е по-тънко, и в никакъв случай – по-дебело. Това е тайната на симетричния бургер, който нито се разпада в ръцете ти, нито е твърде хлебен.

Сирене, зеленчуци и топинг

Дали чедър или друго сирене, правилото гласи “Каквото и да е, стига да се разтапя добре”. Истинският бургер задължително трябва да включва поне няколко от следните съставки: хрупкава зелена салата или айсберг, домати на резени, кисели краставички (отново на резенчета), лук и люти чушки Халапеньос. Допълнително може да се обогати вкуса с карамелизиран лук или пържено яйце.

Снимка: Designed by v.ivash / Freepik
Снимка: Designed by v.ivash / Freepik

Сос

Всеки бургер се предлага задължително с кетчуп, майонеза и горчица. Те обикновено винаги са на разположение, за да може сам да овкусиш бургера си. Някои бургери се сервират директно овкусени с лек сос, но това задължително го пише в менюто.

Как се яде такъв голям бургер?!

Ако се чудите как е възможно човек да отхапе от бургера си, който му изглежда като планина, можете спокойно да си припомните това в нашата инфографика по темата :)

Кои са най-добрите места за бургери?

Най-добрите ресторанти, предлагащи бургери, са буквално на един клик разстояние – още докато четеш долните редове, може да си направиш резервация през Dineout!

Горещо ти препоръчваме Boom Burgers, ако искаш да опиташ гурме бургери по класическа рецепта. Те се приготвят от първокачествено ирландско говеждо – комбинация от телешки породи Hereford, Black Angus и Limousine.

Ако си повече настроен за вегетариански, пилешки или рибен бургер, определено ще откриеш най-доброто в 33 Гастронавта.

Феновете на Josper грил-фурните пък могат да открият страхотни предложения за бургери в Royal Grill.