Share on:
FB G+

Французите са крале в кухнята и като такива няма как да не са създатели на крема на кремовете – крем брюле.

Френският почерк в историята на кулинарията със сигурност е оставен с мастило, което трудно би могло да бъде изтрито. Като започнем с това, че французите създават гурме кухнята и завършим с факта, че дори яденето на френски baguette с масло се извършва с финес и е безумно вкусно.

Десерт-ветеран

creme-brulee-327134

За прагматиците крем брюле е просто яйчен крем с коричка от карамелизирана захар. За ценителите обаче, това е симфония от сладост и аромат в кремообразна форма. Автор на този десерт е Франсоа Масиело, шеф готвач, който през 1691 година включва рецептата в готварската си книга. Наименованието се запазва и до днес, макар че през 1731 г. при английския превод на книгата на Масиело десертът е наречен crème anglaise или английски крем. Всъщност вариации на крем брюле има на доста места по света – в Англия е познат като trinity cream, в Каталуния като crema catalana, в Португалия като leite creme. Всички те обаче имат по нещо, което се различава от оригиналните съставки.

Дяволът е в детайлите, но геният е в простите неща

creme-brulee-855180

Класическият крем брюле има точно 4 прости съставки: сметана, яйца, захар и ванилия. С времето обаче, рецептите за крем брюле търпят някои промени – сметаната се смесва с мляко за получаването на по-лек десерт. Някои предпочитат да ползват цели яйца, други – само жълтъци. Всичко в крайна сметка се оказва въпрос на вкус, но има своето значение при текстурата, която в крайна сметка ще се получи. Класическият крем брюле се приготвя със сметана и жълтъци, при това колкото повече жълтъци, толкова по наситен (и жълт!) се получава накрая.

Как се приготвя

huevo-con-dos-yemas-1182810

Сметаната и ванилията се загряват постепенно в съд, докато заврят. През това време в купа се разбиват яйца със захар до получаване на гъста консистенция, която да не е прекалено пухкава. Оттук нататък начините за приготвяне се различават. Някои шеф готвачи предпочитат темпериране – метод, при който с горещата смес от сметана и ванилия се заливат яйцата със захарта, които са на стайна температура. Други държат на традиционната рецепта, при която много внимателно и бавно яйцата със захарта се добавят към сметаната и се бъркат на котлона до получаване на гъста смес. След усилено бъркане и получаване на гъста кремообразна консистенция, кремът се разпределя в керамични съдинки за печене. Традиционно те са широки и плитки, което позволява да се насладите на по-голяма коричка от карамелизирана захар. След печенето на водна баня, кремът се охлажда минимум 4 часа. Непосредствено преди сервиране се поръсва със захар, която се карамелизира с горелка.

Къде си струва да се опита?

За съжаление, няма как да отскачаме до Франция, когато ни се хапва крем брюле, но пък някои ресторанти в България могат да ни го приготвят точно, каквото трябва да бъде:

  • L’Etranger – най-старият френски ресторант в София предлага крем брюле по класическа рецепта, заедно с още куп традиционни френски ястия, с които собствениците, семейство Рош, предават красотата и вкусовете на Франция на българските си приятели.
  • Spaghetti Kitchen – интернационалната кухня в този ресторант не пропуска Франция, предлагайки традиционно крем брюле, сервирано с ягоди. Très bien!
  • Гастротека L’Art De Vivre – този гурме ресторант празнува всичко френско – артистите, изкуството, храната. Очакват ви подбрани френски ястия, сервирани в безупречен вид и много вкусни. Крем брюле е в селекцията десерти и не е за пропускане.