Как да се насладим на вечеря в ресторант, ако сме с децата

, , ,
Share on:
FB G+

От всички млади, а и по-опитни родители около себе си, знам, че вечерята в ресторант, ако са с децата, се превръща в малко изпитание, за което им е необходима солидна подготовка. Понякога така говорят за това, че имам чувството, че подготовката за ултрамаратон на Витоша е по-лесна. И все пак – да си родител с деца не би трябвало да значи да си роб или затворник на децата. В днешно време доста от ресторантите също приветстват семействата, като им създават подходящата среда за това – детски кътове, добре подбрана храна. Проучването ми за това как вечерята в ресторант с детето да не бъде кошмар, а удоволствие, ме отведе до няколко много полезни идеи, които бързам да споделя.

Създайте правилните очаквания

Снимка: Designed by Freepik
Снимка: Designed by Freepik

Независимо на колко години е детето, стига да има комуникация с него, можете да започнете да го подготвяте за вечерята в ресторант от по-рано. Наскоро моя приятелка, която живее във Франция, ми сподели, че известно време работела като детегледачка по време на следването си. Беше удивена от възпитанието на детето, което гледаше, защото всеки път я очаквало, било спокойно и не страдало за родителите си. Оказа се, че тайната се криела в последователното и спокойно задаване на очаквания от тяхна страна, че в петък вечер детето ще бъде със своята гледачка, докато те са навън. Всеки ден родителите припомняли и обяснявали ситуацията, която предстои. Същият подход може да се заимства и при планираната вечеря в ресторант. Проявете въображение и разказвайте за вечерята като за нещо планирано, за което детето също да се подготви и да знае какво ще се очаква от него там.

Подберете подходящия час за хранене

Снимка: Designed by Freepik
Снимка: Designed by Freepik

Това, че ще вечеряте навън с децата, не значи, че децата следва да се съобразят с обичайния час за хранене на възрастните. Ако излизате с приятели, които нямат деца, споделете им какви са съображенията ви да вечеряте в 18:00, вместо в 20:00 ч. Спокойната обстановка в ресторанта в не толкова “пиков” час, когато децата тъкмо са огладнели, ви спестява преуморено или прегладняло дете, което просто не може вече да стои на едно място и се дразни на целия свят.

Научете децата на етикет по забавен начин

Макар повечето родители да са щастливи дори от факта, че детето е мирувало и се е нахранило, при добро стечение на обстоятелствата, можете да направите първите стъпки с детето към научаването на етикета в ресторанта. Ако сте разказали предварително на детето, че храненето в ресторант е нещо специално и сте му издали “тайната” на това къде се слага вилицата и как се поставя салфетката, детето вероятно ще иска да покаже наученото, когато отиде в ресторанта. Обсъдете с него какво би искало да вечеря и му позволете да си поръча само, ако иска. Това го вкарва в съвсем нова социална среда и го учи на умението да общува в нея, което със сигурност се отразява добре на самочувствието му.

Подберете ресторанти с детски кът и предупредете, че идвате с деца

Детски кът на ресторант Петрус
Детски кът на ресторант Петрус

Все повече ресторанти знаят от какво се нуждаят децата, за да им е интересно и да са спокойни, затова предлагат все по-креативни детски кътове, специални детски менюта и дори презентират храната така, че да спечели сърцето на детето и да си я хапне с удоволствие. За да сте спокойни, резервирайте предварително и уведомете, че идвате с деца. Ето няколко предложения за заведения, в които спокойно да отидете с децата и бързо и лесно да резервирате с dineout.bg:

  • Аззуро, бул. Гоце Делчев, София – бутиков ресторант Аззуро прави мисията за спокойна вечеря с деца възможна. Докато се наслаждавате на разнообразието от вкусове и аромати, децата ще се потопят във вълшебния свят на игрите в детски клуб Melissa, част от ресторант Аззуро.
  • Петрус, бул. Св. Наум, София – ресторант Петрус предлага малък бутиков суши бар в източен стил, зимна и лятна градина със средиземноморски привкус и жив аквариум, Live-cooking ресторант и обединява всичко това в уникален по рода си ресторантски комплекс със собствен паркинг и детски кът с професионален аниматор.

Заглавна снимка: Designed by Freepik