8 бели вина и с каква храна да ги съчетаваме

,
Share on:
FB G+

Белите вина и лятото са от онези комбинации, които са станали толкова устойчиви във времето, че просто се приемат за даденост. Ободряващата свежест, кехлибарените цветове, екзотичните аромати – всичко това логично ги прави предпочитана лятна напитка. А когато сложим такова вино на масата в комбинация с подходящите храни, не само извличаме максимума от него, а получаваме истинска лятна омая. Спряхме се на някои от известните световни сортове вино, за да споделим няколко изпитани комбинации с храна, а на българските традиции в белите вина ще отделим специално внимание в отделна статия.

Мускат

Сорт: Мускатът се счита за най-древния сорт, разпространен по Средиземноморието от векове. Днес вариации на сорта се срещат буквално във всички винени региони по света. А дребнозърнестят бял мускат (Muscat blanc a petits grains) се смята за най-благородната му вариация.
Вино: Разнообразието в чертите на сорта дава и големи вариации в крайния продукт, от сладки и силно ароматни – портокалов цвят, нектарина, прасокова – до почти неутрални и бледи вина.
Храна: Сухите вариации на сорта са чудесен аперитив сами по себе си. Сладките варианти се съчетават отлично с плодови десерти; такива с мед или меден сироп като баклава, а дори и сладолед.

Шардоне

Сорт: Царят на белите вина, отличаващ се с приспособимост и затова разпространен в толкова винарни региони. Произходът му е забулен в мистерия, като някои теории сочат Израел и Ливан, други северна Италия или Франция. Отличната му репутация обаче се дължи на класическите винени региони на Франция и най-вече на Бургундия.
Вино: Вината от шардоне често са с плътно тяло, силен послевкус и достатъчно алкохол.
Храна: Отличен акомпанимент на печено пилешко месо, пуешко, а по-“опушените” варианти на виното – на пушена сьомга или пъстърва. Освен това шардонето е класически спътник на по-мазните риби и рибни ястия с богати сосове.

Шардоне с ястие от морски дарове

Шенин блан

Сорт: Стар сорт, с произход от долината на река Лоара. Освен във Франция, днес е много разпространен във винените региони на Новия Свят.
Вино: Сортът се използва за сухи, десертни и дори пенливи вина. Ароматите често са мед, кайсия, орехи.
Храна: Сухите варианти се съчетават отлично с по-тежки свински меса, а десертните – дори с филийка хляб и масло или леки лимонени десерти.

Ризлинг

Сорт: Стар сорт бяло грозде, произход от района на р. Рейн. В Европа, освен в Германия, се отглежда в Австрия, Италия, Франция, Източна Европа, в това число България.
Вино: Често вината се отличават с бледо жълт, понякога клонящ към зелено цвят, фин плодов аромат.
Храна: Отлично се съчетава с меки сирена, ракообразни и е може би най-добрата комбинация на пикантните храни, защото сладостта му омекотява и успокоява пикантността.

вино и храна

Совиньон блан

Сорт: Произхожда от района на Бордо, а понастоящем е най-разпространен по течението на р. Лоара. Изключително популярен е в САЩ, Австралия, Канада, Чили и Аржентина, а в България се отглежда в района на Бургас.
Вино: Висококачествени сортови и купажни сухи и полусухи вина, известни със свеж и плодов аромат.
Храна: Свежата нотка отлично се съчетава със солени храни – маслини, фета, остри сирена. Отлично допълнение за паста със сметанови сосове.

Семийон

Сорт: Произхожда от района на Бордо и освен във Франция е разпространен в някои държави в Източна Европа, Чили, Мексико, Бразилия, както и в Нова Зеландия
Вино: Висококачествени сухи бели вина, силни аромати на дъб, мед, пъпеш
Храна: Сухите вариации се съчетават отлично с риба и рибни кейкове, а сладки – с плодови десерти и пудинги.

Семийон и пай от кайсии

Вионие

Сорт: Сортът е разпространен най-вече в района на река Рона, а също в Италия и Швейцария и Новия Свят
Вино: Ароматни млади вина със запомнящ се вкус.
Храна: Отлично се съчетава с фюжън кухнята и ястия с месо и плодове, както и пикантни храни

Траминер

Сорт: Произхожда от Тирол и е разпространен в Южна Европа, САЩ и Южна Африка
Вино: Обикновено е силно алкохолно, силен аромат на екзотични плодове
Храна: Подходящ в комбинация с меки сирена, най-често пушена моцарела. А също със свинско, в ястия с пушен вкус.

Подбор на вино и храна

Подбраните от Dineout ресторанти, по правило предлагат отлични винени листи. Малка част от местата, които залагат на отлични вина са Music Wine Art House, на Винарна Свищов; Corso и La Bottega, където дори можеш да си купиш бутилка отлично вино за вкъщи, и разбира се L’instant.