Барбекюто – верен другар на добрия кулинар

, , , , ,
Share on:
FB G+

Барбекюто може да превърне както месото, така и зеленчуците в истинска наслада за всеки вкус. Виж защо е полезно, какви техники се използват за готвене на грил и кои са добрите ресторанти, където барбекюто винаги има с какво да изненада всеки грил-ценител.

Няколко причини да хапнеш грилована храна

Снимка: Designed by Freepik
Снимка: Designed by Freepik

Предпочиташ ли барбекю, предпочиташ здравословно приготвена храна. Мазнината от месото, приготвено на грил е в пъти по-малко в сравнение с пърженето например. Зеленчуците на барбекю пък запазват повечето си витамини и минерали, особено в сравнение с тези на тиган или дори сварените. При готвенето на барбекю месото съхранява повече рибофлавин (витамин B2) и тиамин (витамин B1) – важни витамини за производството на червени кръвни телца,  разграждането на мазнините, нормалното функциониране на нервната система и сърцето. Като комбинираме добре подбрано месо със сезонни зеленчуци на грил, можем да сме спокойни и уверени, че не само ще хапнем вкусно, но и ще са си стрували усилията във фитнеса или 5-те километра, които избягахме сутринта.

За какво все пак да внимаваме, когато предпочитаме барбекю

Снимка: Designed by Freepik
Снимка: Designed by Freepik

Макар много хора да обичат да хапват добре изпечено на грила месо, трябва да се внимава с препичането на месото. Освен, че буквално се убива сочността, някои изследвания сочат, че това е и доста далеч от полезното заради възможното формиране на карцерогенни вещества. За да се избегне това, препоръчително е месото, приготвено на грил, да е rare или medium. Маринатата, приготвена от естествени съставки (чесън, лук, сос “Уорчестър”) допълнително спомага както за добрия вкус, така и за елиминирането на до 99% от евентуалните вредни вещества при препичане на месото.

Какви са барбекю-техниките на добрите готвачи?

 

Основната грешка, която допускаме, когато сами приготвяме храната си на грил, е постоянното печене на твърде гореща температура. Допитвайки се до някои майстор-готвачи обаче разбрахме, че и тук има техники – например директно и индиректното печене. Това ще рече, че въглищата са разположени само в едната половина на барбекюто и храната се пече на директен огън, а в другата половина – на индиректен, т.е. на по-слаба топлина. В някои случаи може да се сложи и вертикална бариера между двете половини на барбекюто за ясно разграничаване на директния и индиректния огън. По този начин, ако храната се мести между двете, се контролира изпичането, без да се пресушават месото или да прегарят зеленчуците. Подходящи за изпичане на директен огън са крехки меса без кост, които не са много дебело нарязани. Индиректният грил е подходящ за сухи меса тип пилешко или пуйка.

Опушването (Smoking) също е барбекю техника, която не бива да се подценява. За нея трябва преди всичко търпение, защото говорим за бавно печене на ниска температурa, при което се ползват дърва за печенето заедно с въглищата. След като въглищата се разгорят и достигнат оптимална температура, върху тях се поставя дървен чипс, от който се отделя бял пушек. Печените по този начин меса стават бавно, но пък едва ли ще ви трябват зъби след това – те просто се топят в устата!

Къде са добрите места за барбекю?

Ла Скара – знаете ли, че в Ла Скара месото е винаги прясно и се маринова поне 24 часа в естествени билки? Освен това, на всяка маса има барбекю, където месото и зеленчуците, които си поръчвате, можете да изпечете сами! Не, няма да се опушите и вие, заедно с месото, благодарение на огромните аспиратори над всяка скара. Ако пък предпочитате нещо от менюто, препоръчваме шпикования джолан.

Аскуа – това е семеен ресторант, който няма амбиции да прераства във верига за хранене, тъй като всяко семейство се нуждае от лично отношение и специални грижи. Продуктите, които подбират, са от малки български и чужди производители, съхранили традицията на древните методи – без консерванти и химия. Ако сте в настроение за интернационално барбекю, препоръчваме филе миньон, ако пък сте на вълна балканска скара – свинските ребра не са за изпускане.

Медитеранео – в Медитеранео барбекю ястията се приготвят в легендарните Big Green Egg барбекюта, които са вдъхновени от древнояпонската техника за печене в глинен съд с форма на яйце, позната като “kamadu”. Скоро не бяхме яли по-сочно мариновано свинско бон филе с горчица и марсала, честна дума!

Не забравяй да резервираш своята маса с dineout.bg и да трупаш точки, които после да използваш за отстъпки в най-добрите ресторанти!