Share on:
FB G+

Едно от най-хубавите изживявания, когато пътешестваме из знайни и незнайни страни е срещата с местната кухня. Както никой не може да приготви лютеницата, както я приготвя баба на село, така и трудно можем да пресъздадем традицииите и начина, по който се приготвя храната на друга култура сами. Добрата новина е, че кулинарните пътешествия не е нужно да бъдат непременно свързани със самолетни билети. Има няколко места у нас, където буквално на една резервация разстояние те очаква пътуване към друг кулинарен свят. Ето какво ти препоръчват Dineout експертите.

Мароканска кухня

OE7LQ80
Снимка: Designed by Dashu83 / Freepik

Микс от средиземноморска, арабска, андалуска и най-вече берберска кухня, мароканската кулинария определено може да впечатли всеки любител на ароматните ястия. Неслучайно подчертаваме аромата на ястията – Мароко е страна, в която подправките са в истинско изобилие. Шафран, мента, канела, кимион, джинджифил, пипер, кориандър и още много други придават специфичния вкус и мирис на мароканските ястия. 27 на брой пък са подправките, които могат да се намерят в най-известната смесица от подправки в Мароко – рас ел ханут, която се използва за овкусяване на меса и ориз. Телешкото, пилешкото и агнешкото са сред предпочитаните меса, но безспорно най-известното ястие в Мароко е кускусът. Не пропускайте да опитате и мароканския хляб Khubz, който се приготвя от твърда пшеница и се пече на пещ. В София можете да се насладите на автентична мароканска кухня в ресторант Анет, където вече можете да резервирате маса с dineout.bg!

Американска кухня

IMG_0106-773x515

Кухнята на Америка е олицетворение на пъстротата от култури, която може да се види там. В САЩ може да се опита почти всичко – от немския хотдог (да, произходът му е немски!), до паста и пица, през омар до хамбургери, чийзбургери и свински ребра, приготвени с кока кола. На нас лично ни допадат предимно бургерите и ребърцата, затова и директно ви препоръчваме да опитате Смъглърс бургера в Smuggler’s Diner или свинските ребърца в The Clock Bar & Food. Между другото, разказаха ни, че именно американците имат сериозен принос във фюжън кухнята, защото им идва напълно естествено да миксират вкусове от съвсем различни култури…

Японска кухня

Снимка: Designed by Jcstudio / Freepik
Снимка: Designed by Jcstudio / Freepik

Пренасяме се на изток към страната на изгряващото слънце. Ще бъде малко да кажем, че японската кухня е близо до съвършенството от гледна точка на майсторство, традиции, отношение и поднасяне на храната. Даже смятаме да отделим един цял пост, посветен на японската кухня. Затова тук ще споменем само основните неща, с които се свързва вкуса на Япония – суши, мисо супата, соевият сос, джинджифилът и разбира се, саке. А следващата седмица обещаваме да навлезем по-надълбоко в дебрите на японската кухня, защото това е същинско изкуство. Само да отбележим – храната в Япония, независимо къде е приготвена (вкъщи или навън), трябва да предизвиква възторг и с това не се прави компромис. Затова препоръчваме да опитате автентичния японски вкус и да зарадвате сетивата си в Хамачи или The Sushi Bar.

Персийска кухня

rice-tree-color-1-1319517

Персия се е намирала на мястото на днешен Иран, така че всъщност иранската кухня днес е най-точното олицетворение на персийската. Отново на кръстопът, точно както с мароканската кухня, персийската съчетава разнообразни вкусове – турски, кюрдски, азербайджански, ливански, гръцки, даже и руски. Типичен продукт е оризът, който присъства в много от ястията, както и кебап – обикновено приготвен от различни видове месо (телешко, пилешко, агнешко), смляно или от филе на шиш. Горещо препоръчваме Бакитари Кебап (микс от пилешко и агнешко месо на шиш, печен домат, шафранов ориз), Мутабал (пюре от патладжан, тахан, зехтин и нарязани на кубчета домати) или Рибен Кебап (пържена пъстърва маринована в специални подправки,сервирана с или без шафран ориз и печени домати). Всички тези вкусотии можете да намерите в Каспийски Ресторант и Наргиле Бар, където за минути можете да резервирате маса с dineout.bg.

Заглавна снимка: Designed by Dashu83 / Freepik