Share on:
FB G+

В един след полунощ на третия четвъртък на ноември, от малки села и градчета в областта Божоле тръгват милиони бутилки младо вино. Ще ги посрещнат в Париж и по цял свят с възглас Le Beaujolais Nouveau est arrivé (фр.: Новото Божоле пристигна). Това необикновено вино заслужава специално внимание, затова и в седмицата на новото Божоле разказваме именно за него.

Le Beaujolais Nouveau est arrivé

Третият четвъртък на ноември на 2016-та се пада на 17-ти. Закон във Франция забранява виното да се предлага по-рано. То е съвсем наскоро ферментирало и бутилирано изключително бързо и именно в това се крие част от магията му – виното, което пиете е направено от грозде, което само преди няколко седмици е зреело в едноименната област. Както в Шампан, гроздето в Божоле трябва задължително да се прибере на ръка, което отново е изрично регулирано със закон.

Регион Божоле във Франция

Сортът, от който се произвежда виното се нарича Гаме (ноар). Месото му е сочно и балансирано, а ципата – тънка и жилава. Специална технология позволява бързия процес по ферментация и бутилиране. А виното е плодово и пивко и просто трябва да се пие младо – обикновено не по-късно от май на следващата година. Изключения се правят за особено добри реколти (напр. 2000), когато Божоле се пие до следващата реколта.

Леките варианти Божоле се съчетават отлично със студена шунка (например френската jambon persillé) или салати с месо. По-плътните варианти са отлични с печени птичи меса.

Сред най-подходящите места в София да опиташ Beaujolais Nouveau са разбира се добрите френски ресторанти L’Etranger, които всяка година организират парти с подбрани хапки и много Божоле, L’Instant, където тази година можеш да се насладиш на виното ден по-късно на 18-ти или с Grape Central, които организират специално събитие, за което можеш да се информираш от Facebook страницата на Dineout.

Чаша beaujolais