Новият кулинарен пътеводител на Мишлен за 2017

, , , ,
Share on:
FB G+

Вече ти разказахме за Мишлен – производителят на автомобилни гуми, който умно прави рязък завой към създаването на наръчник за най-добрите ресторанти по света. Наръчник, стигнал толкова далеч, че шеф-готвачите и техните ресторанти се борят да влязат с невероятни усилия, а отредените им звезди ги изстрелват директно в галактиката на най-търсените гурме места в света.

Нищо чудно, че новият пътеводител на Мишлен Европа за 2017-та година отново е чакан с нетърпение – новото издание допълва кулинарната арена в световен мащаб с имена, които дебютират директно с две звезди, както и с множество “новаци” с по една. Има и едно единствено допълнение към 20-те ресторанта с по по 3 звезди.

Най-новият пътеводител на Мишлен покрива ресторанти в 44 европейски града от 20 държави. Общият брой ресторанти в наръчника е 2232, като едва 20 от тях имат три звезди Мишлен. Най-новият член на най-добрите сред най-добрите и горд притежател на 3 звезди Мишлен е ресторант Lasarte, с шеф готвач Martín Berasategui и се намира в Барселона. 

 

В категорията с две Мишлен звезди изгряват 12 нови попълнения от общо 91 ресторанта. Един от тях е Amador и се намира във Виена – в обстановката на автентична каменна изба, с изглед към лозя, ресторантът предлага изтънчена храна, поднесена по най-артистичен начин и приготвена от съставки с най-високо качество.

 

51 нови ресторанта допълват най-многобройната категория с една звезда до общо 386.

“Благодарение на новото поколение шеф-готвачи, демонстриращи уменията си да готвят на истински високо ниво, тази категория (с една звезда Мишлен, бел. авт.) никога не е била по-богата на ресторанти, където човек може да вечеря превъзходна храна, често в небрежна и спокойна атмосфера”, отбелязва Michael Ellis, международен директор на Мишлен.

Наградата на Мишлен с името Bib Gourmand пък отваря нова ниша, която макар да не се отличава със звезди, се награждава за доброто качество на предлаганата храна, на същевременно достъпна цена. През 2017-та година новите Bib Gourmand ресторанти са 50 на брой, допълвайки общата им сума до 311. Макар понякога да е пренебрегвана, категорията е любима на Мишлен инспекторите и гурме-туристите, които знаят, че могат да открият истински находки сред тези ресторанти, където да се насладят на чудесна храна в рамките на по-малък бюджет.

 


А ние остава да си помечтаем за момента, в който български ресторант ще бъде оценен подобаващо от Мишлен инспекторите и дебютира в следващия пътеводител – момент, който може да се окаже по-близо, отколкото някога сме предполагали. Дотогава откривай добрите ресторанти у нас с dineout.bg!

Източник: http://www.eater.com/2017/3/7/14841396/michelin-2017-paris-berlin-main-cities-europe
Заглавна снимка: Designed by Valeria_Aksakova / Freepik