Бакхус Ресторант на годината – церемония на сетивата

, ,
Share on:
FB G+

Отношението към добрата храна и онези любими места, които ни я поднасят, е нещото, което споделяме с Джиджи Лагадинова, главен редактор на списание Бакхус. А наградите Ресторант на годината БАКХУС 2016, AcquaPanna & S.Pellegrino и предстоящата церемония по връчването им са поводът, по който говорим с нея.

Списание Бакхус организира годишните награди Ресторант на годината за 16-ти път. Какво се промени за това време във високия сегмент ресторанти? По-трудно или по-лесно се намират добри места?

Със сигурност, ако сравняваме сега и преди 16 години, има разлика. Най-малкото, за това време едно цяло поколение израсна (включително и аз) и вече заема клиентските си позиции в търсене на нещо различно и стойностно.

Същото важи и за хората от бранша – натрупали международен опит, амбициозни и интересни личности се завръщат с желанието да развиват средата. Темповете определено нарастват, особено последните две, три години, и т.нар. fine dining култура достига до все повече хора. Това, разбира се, се дължи най-вече на фактори като телевизионните кулинарни предавания, поевтинелите полети, многото и достъпна информация в интернет (социални мрежи, блогове, youtube) и така нататък.

Днес можем да избираме между повече интересни ресторанти с концепция, но истината е, че все още сме в малкия мащаб и за този бизнес е трудно.

натрупали международен опит, амбициозни и интересни личности се завръщат с желанието да развиват средата

Напоследък много се говори за България като кулинарна и вино дестинация, която ние самите трябва да преоткрием, да обърнем внимание на това, което ни отличава от останалия свят, и така да се позиционираме във високия сегмент – и аз вярвам, че това е възможност.

А какъв е механизмът на подбор и определяне на победителите в отделните категории?

Ресторантите в конкурса на Бакхус се състезават в 10 категории и се оценяват със скала от 0 до 3 по 21 критерия, които обхващат цялостното преживяване: менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването и интериора. Журито на конкурса се състои от кулинарни журналисти и блогъри, собственици на кулинарни училища за любители, хора с академичен профил, експерти от туристическата индустрия, кулинарни пътешественици. Това, което ги обединява, е любовта към хубавата и качествена храна, познанията за нея и умението да анализират преживяването си.

Зад критериите за оценка и методология на оценяване на журито застава негов тричленен борд от уважавани кулинарни и вино експерти – Андрей Стоилов, Робин Вилареал и Александър Скорчев.

Млад готвач е една от интересните категории в конкурса. Оспорвана ли е тя тази година?

О да! За наша голяма радост, тази година имаше повече кандидати и то много добре подготвени. Изборът не е лесен и конкуренцията е голяма. Но трудната задача се пада на партньорите ни от HRC Culinary Academy, които отговарят за журирането, номинациите и финалната оценка на кандидатите.

Bacchus

Какво да очакваме на самата церемония?

Празнична гала вечеря, която може да се случи само веднъж в годината – на 30 март. Нарекли сме я Церемония на сетивата – 6. Ще сервираме 6-степенно меню приготвено от Андрей Стоилов, Антоан Верaст, Георги Бойковски, млад готвач Симеон Николов с ментор шеф Анри Донно, Ирина Купенска, шеф-сладкар в Hotel Guarda Golf, Швейцария, и Лука Спига – главен готвач на Roka London Mayfair от веригата ZUMA.

Всяко ястие е посветено на едно от сетивата, а към тях ще поднесем и ексклузивна селекция от напитки, музика на живо с джаз банда, презентации на ястията, забъркване на коктейли и, разбира се, връчване на награди.

В каква посока ще върви конкурса занапред?

Ресторант на годината, Acqua Panna & San Pelegrino е най-старият и единствен по рода си конкурс в България, който оценява и награждава по-добрите ресторанти и ще продължаваме да се разширяваме в тази посока. Бакхус има предимството да разполага със солидно минало, в което се е натрупал опит и експертиза, но това не означава, че не гледаме напред и не търсим нови начини да изразяваме ценностите си.

Стани част от церемонията, като резервираш своето място на bacchus.bg/top.