Share on:
FB G+

Традиционно Великден няма как да мине без яйца – съдейки по публикуваните в социалните мрежи хиляди снимки, става ясно, че традициите определно са живи! Какво се случва обаче след, а и преди Великден? Ще успеете ли да изядете всичките боядисани яйца или се опасявате, че може би няма да е най-полезното, което бихте могли да сторите? Яйцата са храна, която доскоро се окачествяваше като покачваща холестерола, съответно не особено полезна. Но все повече диетолози вече не смятат така.

Какви са хранителните вещества в едно яйце?

Яйцата са цялостен протеин. В него са налице всички жизненоважни аминокиселини, които се съдържат в протеините, и човешкото тяло не може да произвежда само, а може да набавя само от храната. Мазнините също са част от хранителните вещества в яйцата. За щастие, до голяма степен те са ненаситени, което значи, че не водят след себе си опасност от сърдечно-съдови заболявания. Подобен тип мазнини всъщност са нужни на тялото – чрез тях то изгражда мембраните на клетките, предпазва вътрешните органи и подпомага усвояването на някои витамини. Микроелементите, съдържащи се в яйцата, са наистина много – витамин B12, чиято дневна доза може да се набави от само 2 яйца дневно, витамин D, чрез който тялото усвоява калция и поддържа костите здрави. Не на последно място, яйцата съдържат йод – минералът, който е много важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза, а оттам – за добрия метаболизъм и контрола на хормоните.

Снимка: Designed by Freepik
Снимка: Designed by Freepik

Ами холестеролът?

Вярно е, яйцата съдържат малко количество холестерол. Тук, обаче, е важно да уточним, че основният източник на опасния холестерол не са яйцата, а всички онези храни, съдържащи наситени мастни киселини и трансмазнини – полуфабрикатите, снаксовете, чипсовете, поничките и т.н. Холестеролът в норма също е нужен на тялото – той подпомага производството на някои хормони, витамин D и функционирането на жлъчката. Така че, ако сте в норма, яйцата определено не са първата храна, от която да се откажете.

По колко яйца да ядем на ден?

Няма универсална формула тук, но по правило, при добре балансирана диета, да хапвате яйца ежедневно е напълно възможно. Те са добър заместител на месото, което съдържа повече наситени мазнини. Ако основното Ви хранене е базирано на яйца, тогава диетолозите съветват да не превишавате по 2 на ден. Подбирайте яйцата – в колкото по-екологични условия са били снесени, толкова по-хранителни и полезни са те. Най-добре е, ако имате домашни от баба.

Как е най-добре да приготвяме яйцата?

Така популярните напоследък поширани яйца са особено полезни, но сварени са не по-малко добри! Пошираните яйца са буквално “чукнати” директно във вряща вода. Тази техника обаче невинаги е лесна за изпълнение, защото запазването целостта на яйцето е предизвикателството тук. Това може да стане, ако сложите оцет във водата и пропуснете солта – първият държи яйцето цяло, докато солта разделя белтъка от жълтъка. Добре пошираното яйце има обикновено хубаво сварен белтък и рохкав жълтък.

Пърженето на яйца е доста по-разпространено обаче. Как да си ги приготвим, без това да изисква много мазнина? Малък трик от Джейми Оливър тук – просто използвайте съвсем малко зехтин и сложете капак върху тигана – така използвате повече пара и готвите по-здравословно:

А ако не ви се готви, винаги можете да влезете в ролята на жури и да опитате професионално приготвени поширани яйца в някой от ресторантите в dineout.bg.

Заглавна снимка: Designed by Freepik