Общо кра(ф)тно или някои добри бири за това лято

Share on:
FB G+

Една от безспорните наслади на лятото е бутилка студена и по възможност занаятчийска бира. Днес говорим с Мартин Евстатиев от brewforia.bg, за да го попитаме за всичко ново това лято.

Преди всичко, има ли по-голям интерес към крафт бирите с настъпването на лятото?

През летния сезон има повишена консумация на бира като цяло, но не бих казал, че при крафт бирите има особено разлика в интереса в сравнение с другите сезони. Това е така поради огромното

няма период от годината, в който да не можеш да намериш бира, която да ти пасне

разнообразие от стилове, които предлагат крафт пивоварните, в резултат на което няма период от годината, в който да не можеш да намериш бира, която да ти пасне – независимо колко студено или топло е времето навън, или в какво настроение си.

А какви стилове бира препоръчваш за този сезон?

По-леките, не прекалено високо алкохолни бири. Чудесен пример в това отношение е Kormoran Witbier – представител на стила вит (пшенична бира в белгийски стил), за който са използвани кориандър, кори от сладък портокал и изсушени кори от лараха (горчив портокал). Сладките вкусове се балансират чудесно с леката киселинност и я правят изключително освежаваща за горещите летни дни. Kormoran, които са едни от пионерите при крафт революцията в Полша, имат и една друга изключително интересна бира – 1na100 е нискоалкохолен (само 1% алкохол) ръжен светъл ейл, който е перфектен за утоляване на жаждата, както и истинска утеха за всеки шофьор. Хмелът Citra дава на бирата отчетливи цитрусови аромати, а крайният резултат е свежа и лека за пиене бира.
Италианците от Brewfist пък могат да се похвалят с Basilisk – ароматен сезон, сварен с босилек, розмарин, портокали и райски зрънца (които много приличат на тези на черния пипер, но вкусът им е далеч по-наситен – освен пикантност притежават специфична смесица между цитрусов и аромат с дъх на кардамон и кориандър).

Craft Beer

Какво ще кажеш за по-леките бири, съчетани с плодове като череши, сливи и т.н.?

Много подходящи са за лятото, както и за хората, за които горчивината при бирите е проблем. Веднага се сещам обаче и за една по-„сериозна” бира, която е сварена с маракуя, манго, лайм и грейфрут, а резултатът  е тропическа бомба. Става дума за Passion beer, която е в стил double IPA и е колаборация между австрийците Bevog и италианците Lambrate.

Ами сайдерът, смяташ ли, че набира популярност?

За радост през последните години у нас се появиха различни видове истински сайдери, тъй като масово разпространените са доста далеч от идеята за сайдер.

От друга страна, с каква храна е добре да съчетаваш популярните през лятото стилове бира?

Нещата са много подобни като тези при виното. По-леките бири се съчетават добре с по-леки храни и сирена, докато по-силните и по-наситени чудесно се допълват с ястия с по-изразени и по-доминантни вкусове.
За финал, можеш ли да отличиш някои пивоварни, чиито продукти човек трябва да опита това лято?

Има много качествени пивоварни, така че по-скоро бих препоръчал на хората да не се страхуват да опитват, да пробват нови неща и да предизвикват сетивата си. Разнообразието в света на крафт бирата е такова, че вярвам, че всеки може да намери своя вкус.