Share on:
FB G+

Днес разговаряме с Мартин Евстатиев, а той разбира от бира. Мартин e един от хората, които стоят зад онлайн магазина Brewforia, където подбира различни и самобитни бири, от някои от добрите пивоварни по света. Можеш да го срещнеш по време на честите представяния на интересни бири, които организира, където непринудено и компетентно ще ти разкаже за вкусната напитка.

Преди всичко, за непросветен човек, каква е разликата между крафт бирите и тези, които лесно можеш да намериш в магазина?

Ако говорим чисто вкусово, крафт бирите и масовите бири са просто несъпоставими. Най-общо бирите се делят на такива с долна ферментация, каквито обикновено са масовите лагерни бири, които ферментират при по-ниска температура и ейловете, които ферментират при по-висока. На практика всички стилове като IPA (бел. ред.: Индийски светъл ейл), поротър, стаут (бел. ред.: стилове тъмна бира) са подразделения на ейловете.

Ако говорим чисто вкусово, крафт бирите и масовите са просто несъпоставими

От друга страна са суровините, които се използват. При масовите бири се търси все по-голямо поевтиняване на крайния продукт, използват се все по-нискокачествени суровини, дори царевица и нишесте, с малко количество хмел. При крафт бирата има точно обратната тенденция и стремеж. За най-добрия краен продукт не се пестят съставките и не се използват заместители, а качествените хмелове и малцове придават различни нюанси и вкусове.

По-качествените съставки ли са причината крафт бирите да са относително по-скъпи?

В голяма степен – да, причините са в суровините и по-малкия обем на производство.

Има ли мода и тенденции при крафт бирите?

Има и в стиловете, и дори в сортовете хмел, като те често се диктуват от американския пазар, където разнообразието е несравнимо. Така преди няколко години един сорт хмел – цитра, който е много ароматен и специфичен, се беше превърнал в мода до такава степен, че беше напълно изчерпан.

Друга тенденция е популярността на IPA. Едва ли има пивоварна, която не произвежда поне един вид бира в този стил. Тази мания тръгва от Америка, където все по-популярни са хипергорчивите IPA-и, при които малцовият елемент е оставен по-назад и хмелът е в тотална доминация, което рефлектира и в по-горчив вкус.

Една от скорошните тенденции е бирата да се бутилира в кенове. По този начин се запазва по-дълго време свежа и в по-добро състояние, убедени са голяма част от крафт пивоварите.

А какво е популярно в България?

Не бих казал, че някой стил се е откроил. Тепърва се развива пазарът и е рано да се каже кое ще стане популярно.

за нас е важно бирите да ни харесват и да смятаме, че си заслужават

А как се роди Brewforia, разкажи повече за проекта.

Зад Brewforia стоим трима души, с интерес към бирата и като потребители, а някои от нас дори варят своя. Занимавал съм се с внос на бири и преди. Така в един момент видяхме нуждата от такъв проект. От една страна предлагаме по-различни бири, от друга – организираме събития. При събитията искаме да говорим директно с хората и неформално да разказваме за историята на бирата и всичко останало, което може да ги интересува.

Как избирате какво да внасяте?

Това е един от най-сложните моменти. Много са причините, поради които се спираме на нещо. Една от тях е да не се внася от някой друг. Също за нас е важно бирите да ни харесват и да смятаме, че си заслужават. Има много крафт пивоварни, но има и много не толкова добри предложения, които избягваме. Цената също е фактор.

Brewforia

А с какво е добре да се съчетават някои от стиловете?

Различните сирена са много подходящи за голяма част от бирите. По-силните тъмни бири, много добре се комбинират с различни шоколадови десерти. Някои пикантни храни също могат да се съчетаят добре. Във всеки случай не са традиционните фъстъци и пържени картофи.

Ето и няколко тъмни бири, които Мартин препоръчва и с каква храна е добре да ги съчетаваш:

Brewfist Spaghetti Western
За този имперски стаут с кафе и какао италианската Brewfist обединява сили с американската пивоварна Prairie Artisan Ales. Неслучайно и името на бирата е такова – референция към кино жанра „спагети уестърн”, при който филмите обикновено са продуцирани от италианци, но в главните роли са холивудски актьори.
В случая сътрудничеството води до страхотен резултат – бирата ухае на прясно смляно кафе, което продължава да се усеща осезаемо и във вкуса, в който обаче се намесват и какаовите нотки. Ако не страдате от излишни предразсъдъци, може да замените сутрешното кафе със Spaghetti Western.
Подходяща храна: мексиканска кухня, лимонов чийзкейк.

Bevog Rudеen
Неговият черен цвят с махагонови оттенъци крие обилна доза препечен карамел и шоколад. Използваните сортове хмел придават плодов и смолист аромат и вкус. Rudeen е едновременно кадифен, освежаващ и горчив. Затворете очи, усетете аромата и след това опитайте тази смела бира, която обединява стаут, портър и мощен IPA.
Подходяща храна: пикантни свински ребра и сирена с по-остър вкус като отлежал чедър, опушено синьо сирене и опушена гауда; морковен кейк.

Brewfist La Trinidad el Vasco
Барли уайн, който е отлежавал 1 година в бъчви от порто. В аромата се усещат порто, стафиди, череши, както и ванилови нотки от дъбовите бъчви. Вкусът се допълва от карамел, сини сливи, които преливат в ликьорения сгряващ финал.
Подходяща храна: сирена като горгонзола и стилтън; шоколадов кейк, орехов пай.

Brewforia-2017-1684
Stone Xocoveza
Хармонично „пропита” от какао, кафе, люти чушки, ванилия, канела, индийско орехче и лактоза, тази бира е възхитителна трактовка на мексиканския горещ шоколад. Вкусът е толкова нюансиран, че нямате нужда от нищо допълнително. Перфектна бира за студените зимни дни.

За да се насладиш на тези бири, посети brewforia.bg, а ние ще е държим в течение, когато започнат да се появяват в добрите ресторанти.