Бакхус – списанието за вино и гурме култура, стои зад конкурса “РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА БАКХУС, ACQUA PANNA & S.PELLEGRINO”. Солидното минало, включващо вече 17 издания, през които екипът е натрупал опит и експертиза, гарантира, че това е най-голямото и престижно събитие в българския кулинарен календар.
През 2019, освен ресторант на година, ще бъде избран и “БАР НА ГОДИНАТА БАКХУС”. Събитията ще се проведат в две последователни вечери – на 30 и 31 март в Sofia Event Center. В следващите редове споделяме повече информация и разкриваме някои интересни факти.
БАР НА ГОДИНАТА БАКХУС
В съботният ден (30.03.2019) ще се проведе пилотното издание на проекта, което започва с мастър класове, подходящи както за професионалисти, така и за любители, посветени на международната и местна бар култура.
Кои са най-новите тенденции в коктейлната индустрия, какво е миналото на коктейлите, колко напитки с ром съществуват, как се съчетават коктейли с храни или пък защо е важно какъв лед имаме в чашата? Тези и още много въпроси ще получат отговор от петима лектори от Лондон и Атина, които ще споделят опит и ще направят демонстрации пред публиката.
Освен мастър класове, гостите ще могат да разгледат атрактивните щандове на водещи марки, които са и добрите примери в индустрията. Един от акцентите ще бъде уиски стаята, в която първият уиски бар в София – “Бар Caldo”, ще представи селекция от над 50 вида висок клас бутикови уискита. Ще има и кът за храни.
В 18:00 часа́ вечерта ще продължи с първото бар-шоу в България, на което 11 от най-добрите барове в страната ще утоляват жаждата на гостите, приготвяйки коктейли на място. Ще има още визуално шоу, DJ парти и джаз банда.
По време на вечерта официално ще бъдат обявени най-добрите барове за изминалата година според списание “Бакхус”.
ИНТЕРЕСНО:
Системата на оценяване е взаимствана и адаптирана от европейския конкурс MIXOLOGY BAR AWARDS.
КАТЕГОРИИ:
- Коктейл бар
- Ресторант-бар
- Дебют
- Бар на читателите
НОМИНАЦИИ:
- Коктейл бар “Спутник”, София
- Космос, София
- Щастливото прасе Food & Cocktails, София
- By The Way, София
- The Cocktail Bar, София
- Cipy Bar, София
- DSQUARED2 Cocktails & Lounge, София
- Koto, София
- Lili Pham, София
- One More Bar, София
- Oscar Club, София
- Public Bar, София
- Sense Rooftop Bar, София
- Spaghetti Kitchen & Bar, София
- 5L, София
- Пощата, Пловдив
- Gingertale Bar, Пловдив
- Club Fargo, Пловдив
- The Martini Food & Cocktails, Варна
- Cherry Food & Mood, Варна
- Tequila BAR Funky Monkey, Велико Търново
Може да гласувате за “Бар на читателите” тук.
За участие в мастър класовете, както и присъствие на шоуто, е необходимо предварително да закупите билети. Може да го направите тук.
РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА БАКХУС, ACQUA PANNA & S.PELLEGRINO
Това е най-старият и единствен по рода си конкурс в България, който оценява и награждава добрите ресторанти. Неделята (31.03.2019) е посветена на кулинарията, като тазгодишната тема е испанска гастрономия.
Бакхус има честта да представи една от най-престижните кулинарни академии в света Basque Culinary Center (BCC), която ще сподели знания и умения с професионалисти и любители на модерната кухня. В борда на директорите на академията членуват най-успелите и прогресивни готвачи в света, като Феран Адриа, Масимо Ботура (Osteria Francescana, Модена, Италия), Рене Редзепи (Noma, Копенхаген, Дания) и други.
Денят започва отново с мастър класове, по време на които ще бъде отговорено на интересни въпроси например: защо в Баския регион има най-много ресторанти със звезди “Мишлен”? Как от най-обикновен ориз, можеш да направиш ястие за ресторант със звезда “Мишлен” и какво не знаем за Валядолид? Защо тенденцията за нискотемпературното готвене е заляла света? Кой е истинският хамон? И какво сме забравили за България и българските продукти и рецепти?
По време на целия панел ще има осигурен симултантен превод на български език.
Продължението е от 19:00 часа́ с гала-фламенко вечеря с 6-степенно меню, създадено от 6 различни готвачи от Испания и България.
Ще се състои и церемонията по награждаването на ресторантите в различните категории.
ИНТЕРЕСНО:
Тази година за първи път е въведен нов елемент в селектирането на ресторантите – допитване до 100 души от кулинарния бранш – предприемачи, готвачи, доставчици и партньори на ресторантьорския бизнес, кулинарни инфлуенсъри и гурмани, маркетинг специалисти. Те са споделили мнението си в анонимна анкета, което е взето предвид в процеса на селекция.
КАТЕГОРИИ:
- Дебют
- Вкусно място
- Световна кухня
- Креативна кухня
- Винена листа и напитки “Дивино”
- Нова вълна: брънч-ресторант
- Ресторант на годината Бакхус, Acqua panna & S.Pellegrino
- Ресторант на читателите
НОМИНАЦИИ:
- Космос, София
- Кръг, София
- Мияби, София
- Ракета Ракия Бар, София
- Щастливото прасе, София
- ANDRé, София
- Bistrello, София
- Cinecittà Osteria Italiana, София
- Da Massimo, София
- Hamachi-Ni, София
- L’Étranger, София
- Lili Pham, София
- Manzo, София
- Niko’las 0/360, София
- Soul Kitchen, София
- Samokovi, Боровец
- Yastrebets, Боровец
- Tams House, Пловдив
- Паваж, Пловдив
- Национал, Хисаря
- aEstivum, Zornitza Family Estate, с. Зорница
- Marché, Варна
- Walnuts Life&Food, Добрич
Може да гласувате за “Ресторант на читателите” тук.
Ако все още не сте посещавали някои от номинираните ресторанти, запазете маса за гастрономическо преживяване.
За участие в мастър класовете, както и присъствие на гала вечерята, е необходимо предварително да закупите билети. Може да го направите тук. А менюто може да разгледате тук.
*Организаторите запазват правото си за промени в програмата и Dineout не носи отговорност за такива. Повече информация може да намерите в сайта на събитията.
FB G+ Tw