БАКХУС: бар и ресторант на годината 2018

, , , , , ,
Share on:
FB G+

Бакхус – списанието за вино и гурме култура, стои зад конкурса “РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА БАКХУС, ACQUA PANNA & S.PELLEGRINO”. Солидното минало, включващо вече 17 издания, през които екипът е натрупал опит и експертиза, гарантира, че това е най-голямото и престижно събитие в българския кулинарен календар.

През 2019, освен ресторант на година, ще бъде избран и “БАР НА ГОДИНАТА БАКХУС”. Събитията ще се проведат в две последователни вечери – на 30 и 31 март в Sofia Event Center. В следващите редове споделяме повече информация и разкриваме някои интересни факти.

Bar of the year

БАР НА ГОДИНАТА БАКХУС

В съботният ден (30.03.2019) ще се проведе пилотното издание на проекта, което започва с мастър класове, подходящи както за професионалисти, така и за любители, посветени на международната и местна бар култура.

Кои са най-новите тенденции в коктейлната индустрия, какво е миналото на коктейлите, колко напитки с ром съществуват, как се съчетават коктейли с храни или пък защо е важно какъв лед имаме в чашата? Тези и още много въпроси ще получат отговор от петима лектори от Лондон и Атина, които ще споделят опит и ще направят демонстрации пред публиката.

Програма Бар на годината 2018

Освен мастър класове, гостите ще могат да разгледат атрактивните щандове на водещи марки, които са и добрите примери в индустрията. Един от акцентите ще бъде уиски стаята, в която първият уиски бар в София – “Бар Caldo”, ще представи селекция от над 50 вида висок клас бутикови уискита. Ще има и кът за храни.

В 18:00 часа́ вечерта ще продължи с първото бар-шоу в България, на което 11 от най-добрите барове в страната ще утоляват жаждата на гостите, приготвяйки коктейли на място. Ще има още визуално шоу, DJ парти и джаз банда.

По време на вечерта официално ще бъдат обявени най-добрите барове за изминалата година според списание “Бакхус”.

 

ИНТЕРЕСНО:

Системата на оценяване е взаимствана и адаптирана от европейския конкурс MIXOLOGY BAR AWARDS.

 

КАТЕГОРИИ:

  • Коктейл бар
  • Ресторант-бар
  • Дебют
  • Бар на читателите

 

НОМИНАЦИИ:

  • Коктейл бар “Спутник”, София
  • Космос, София
  • Щастливото прасе Food & Cocktails, София
  • By The Way, София
  • The Cocktail Bar, София
  • Cipy Bar, София
  • DSQUARED2 Cocktails & Lounge, София
  • Koto, София
  • Lili Pham, София
  • One More Bar, София
  • Oscar Club, София
  • Public Bar, София
  • Sense Rooftop Bar, София
  • Spaghetti Kitchen & Bar, София
  • 5L, София
  • Пощата, Пловдив
  • Gingertale Bar, Пловдив
  • Club Fargo, Пловдив
  • The Martini Food & Cocktails, Варна
  • Cherry Food & Mood, Варна
  • Tequila BAR Funky Monkey, Велико Търново

 

Може да гласувате за “Бар на читателите” тук.

За участие в мастър класовете, както и присъствие на шоуто, е необходимо предварително да закупите билети. Може да го направите тук.

 

Restaurant of the Year

РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА БАКХУС, ACQUA PANNA & S.PELLEGRINO

Това е най-старият и единствен по рода си конкурс в България, който оценява и награждава добрите ресторанти. Неделята (31.03.2019) е посветена на кулинарията, като тазгодишната тема е испанска гастрономия.

Бакхус има честта да представи една от най-престижните кулинарни академии в света Basque Culinary Center (BCC), която ще сподели знания и умения с професионалисти и любители на модерната кухня. В борда на директорите на академията членуват най-успелите и прогресивни готвачи в света, като Феран Адриа, Масимо Ботура (Osteria Francescana, Модена, Италия), Рене Редзепи (Noma, Копенхаген, Дания) и други.

Денят започва отново с мастър класове, по време на които ще бъде отговорено на интересни въпроси например: защо в Баския регион има най-много ресторанти със звезди “Мишлен”? Как от най-обикновен ориз, можеш да направиш ястие за ресторант със звезда “Мишлен” и какво не знаем за Валядолид? Защо тенденцията за нискотемпературното готвене е заляла света? Кой е истинският хамон? И какво сме забравили за България и българските продукти и рецепти?

Програма Ресторант на годината 2018

По време на целия панел ще има осигурен симултантен превод на български език.

Продължението е от 19:00 часа́ с гала-фламенко вечеря с 6-степенно меню, създадено от 6 различни готвачи от Испания и България.

Ще се състои и церемонията по награждаването на ресторантите в различните категории.

 

ИНТЕРЕСНО:

Тази година за първи път е въведен нов елемент в селектирането на ресторантите – допитване до 100 души от кулинарния бранш – предприемачи, готвачи, доставчици и партньори на ресторантьорския бизнес, кулинарни инфлуенсъри и гурмани, маркетинг специалисти. Те са споделили мнението си в анонимна анкета, което е взето предвид в процеса на селекция.

 

КАТЕГОРИИ:

  • Дебют
  • Вкусно място
  • Световна кухня
  • Креативна кухня
  • Винена листа и напитки “Дивино”
  • Нова вълна: брънч-ресторант
  • Ресторант на годината Бакхус, Acqua panna & S.Pellegrino
  • Ресторант на читателите

 

НОМИНАЦИИ:

  • Космос, София
  • Кръг, София
  • Мияби, София
  • Ракета Ракия Бар, София
  • Щастливото прасе, София
  • ANDRé, София
  • Bistrello, София
  • Cinecittà Osteria Italiana, София
  • Da Massimo, София
  • Hamachi-Ni, София
  • L’Étranger, София
  • Lili Pham, София
  • Manzo, София
  • Niko’las 0/360, София
  • Soul Kitchen, София
  • Samokovi, Боровец
  • Yastrebets, Боровец
  • Tams House, Пловдив
  • Паваж, Пловдив
  • Национал, Хисаря
  • aEstivum, Zornitza Family Estate, с. Зорница
  • Marché, Варна
  • Walnuts Life&Food, Добрич

 

Може да гласувате за “Ресторант на читателите” тук.

Ако все още не сте посещавали някои от номинираните ресторанти, запазете маса за гастрономическо преживяване.

За участие в мастър класовете, както и присъствие на гала вечерята, е необходимо предварително да закупите билети. Може да го направите тук. А менюто може да разгледате тук.

 

*Организаторите запазват правото си за промени в програмата и Dineout не носи отговорност за такива. Повече информация може да намерите в сайта на събитията.