Едно от най-хубавите изживявания, когато пътешестваме из знайни и незнайни страни е срещата с местната кухня. Както никой не може да приготви лютеницата, както я приготвя баба на село, така и трудно можем да пресъздадем традицииите и начина, по който се приготвя храната на друга култура сами. Добрата новина е, че кулинарните пътешествия не е нужно да бъдат непременно свързани със самолетни билети. Има няколко места у нас, където буквално на една резервация разстояние те очаква пътуване към друг кулинарен свят. Ето какво ти препоръчват Dineout експертите.
Мароканска кухня
Микс от средиземноморска, арабска, андалуска и най-вече берберска кухня, мароканската кулинария определено може да впечатли всеки любител на ароматните ястия. Неслучайно подчертаваме аромата на ястията – Мароко е страна, в която подправките са в истинско изобилие. Шафран, мента, канела, кимион, джинджифил, пипер, кориандър и още много други придават специфичния вкус и мирис на мароканските ястия. 27 на брой пък са подправките, които могат да се намерят в най-известната смесица от подправки в Мароко – рас ел ханут, която се използва за овкусяване на меса и ориз. Телешкото, пилешкото и агнешкото са сред предпочитаните меса, но безспорно най-известното ястие в Мароко е кускусът. Не пропускайте да опитате и мароканския хляб Khubz, който се приготвя от твърда пшеница и се пече на пещ. В София можете да се насладите на автентична мароканска кухня в ресторант Анет, където вече можете да резервирате маса с dineout.bg!
Американска кухня
Кухнята на Америка е олицетворение на пъстротата от култури, която може да се види там. В САЩ може да се опита почти всичко – от немския хотдог (да, произходът му е немски!), до паста и пица, през омар до хамбургери, чийзбургери и свински ребра, приготвени с кока кола. На нас лично ни допадат предимно бургерите и ребърцата, затова и директно ви препоръчваме да опитате Смъглърс бургера в Smuggler’s Diner или свинските ребърца в The Clock Bar & Food. Между другото, разказаха ни, че именно американците имат сериозен принос във фюжън кухнята, защото им идва напълно естествено да миксират вкусове от съвсем различни култури…
Японска кухня
Пренасяме се на изток към страната на изгряващото слънце. Ще бъде малко да кажем, че японската кухня е близо до съвършенството от гледна точка на майсторство, традиции, отношение и поднасяне на храната. Даже смятаме да отделим един цял пост, посветен на японската кухня. Затова тук ще споменем само основните неща, с които се свързва вкуса на Япония – суши, мисо супата, соевият сос, джинджифилът и разбира се, саке. А следващата седмица обещаваме да навлезем по-надълбоко в дебрите на японската кухня, защото това е същинско изкуство. Само да отбележим – храната в Япония, независимо къде е приготвена (вкъщи или навън), трябва да предизвиква възторг и с това не се прави компромис. Затова препоръчваме да опитате автентичния японски вкус и да зарадвате сетивата си в Хамачи или The Sushi Bar.
Персийска кухня
Персия се е намирала на мястото на днешен Иран, така че всъщност иранската кухня днес е най-точното олицетворение на персийската. Отново на кръстопът, точно както с мароканската кухня, персийската съчетава разнообразни вкусове – турски, кюрдски, азербайджански, ливански, гръцки, даже и руски. Типичен продукт е оризът, който присъства в много от ястията, както и кебап – обикновено приготвен от различни видове месо (телешко, пилешко, агнешко), смляно или от филе на шиш. Горещо препоръчваме Бакитари Кебап (микс от пилешко и агнешко месо на шиш, печен домат, шафранов ориз), Мутабал (пюре от патладжан, тахан, зехтин и нарязани на кубчета домати) или Рибен Кебап (пържена пъстърва маринована в специални подправки,сервирана с или без шафран ориз и печени домати). Всички тези вкусотии можете да намерите в Каспийски Ресторант и Наргиле Бар, където за минути можете да резервирате маса с dineout.bg.
Заглавна снимка: Designed by Dashu83 / Freepik
FB G+ Tw