Новите стари улици: Раковска

, , , ,
Share on:
FB G+

Една от най-дългите улици в сърцето на град София, улицата на театрите и операта. Улицата, която гледа към храм-паметника Св. Александър Невски и пресича Жълтите павета, и по която човек може да се разходи надлъж от бул. Евлоги Георгиев чак до Сточна гара. Раковска през 50-те години, както и сега, е дом на култура и изкуство, а в малките й пресечки могат да се намерят страхотни места за истински добра храна. Ако имате един свободен ден, който да посветите на разходка без бързане, ето какво може да посетите, тръгвайки по улица Раковска.

Национална опера и балет

Снимка: facebook, http://bit.ly/2adrY6c
Снимка: facebook, http://bit.ly/2adrY6c

Основана през двадесетте години на миналия век, Софийската опера и балет се помещава във впечатляваща с архитектурата си сграда на ъгъла на ул. Раковска и ул. Врабча. Само за 35 години от създаването си, тя успява да се развие така, че да надмине театри с много по-дълга история и да се настани в сърцата на публиката. От сцената на Софийската опера са тръгнали някои от световноизвестните имена в това изкуство като Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Николай Гяуров и Никола Гюзелев. Почитателите на балетното изкуство пък могат да посетят класически произведения като Лебедово езеро, Жизел, Лешникотрошачката и много други, играни от балетната трупа към Софийската опера и балет. Можете да разгледате програмата тук.

Обяд с гледка

corso

 

Продължавайки от Софийската опера по ул. Раковска в посока бул. Евлоги Георгиев, можете да направите обедна пауза с невероятна гледка към Руската църква на Жълтите павета. Нашите предложения тук са

  • Corso за ценителите на българска и европейска кухня и разнообразна селекция вина
  • Bodega Цар Освободител за почитателите на испанската кухня

Театрите

Снимка: http://stara-sofia.com/rakovska.html
Ул. Раковска  през 30-те години, когато на мястото на театър Българска армия е кино Роял. Снимка: http://stara-sofia.com/rakovska.html

Вървейки по улица Раковска, преминавате покрай голяма част от най-посещаваните театри в София – театър Българска армия, театър 199, сатиричен театър “Алеко Константинов”, както и покрай Академията за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ). Залите се пълнят, а хората обичат това изкуство, затова и паважите на ул. Раковска понякога се пръскат по шевовете около 19:00 ч. вечер, когато почитателите на театъра се готвят да влязат на поредната постановка.

Площад Славейков

 

Снимка: Sofia in Details, https://www.facebook.com/SofiainDetails/
Снимка: Sofia in Details, https://www.facebook.com/SofiainDetails/

На ъгъла на ул. Граф Игнатиев и ул. Раковска откриваме площад Славейков. Наричан в миналото Кафене баши заради голямото кафене, което се е намирало там, площад Славейков днес продължава да е известен с книжния пазар, намиращ се там. На площада се намират Градската библиотека и театър Възраждане, където горещо препоръчвам комедията “Ало, ало”.

Вечеря в малките софийски улички около Раковска

labottega_angolo

Освен споменатите забележителности и обекти, по малките улички около ул. Раковска се крият ресторанти с превъзходна кухня, където можете да се насладите на вкусна вечеря:

  • Catch ‘A Mak, където освен класическия качамак можете да опитате превъзходна морска кухня и подбрано прясно месо от малки български ферми
  • La Bottega All’Angolo с традиционна италианска кухня и италианско магазинче

 

Заглавна снимка: Sofia in Details