7 прости правила, които да спазваш на масaта

Share on:
FB G+

Да си призная, често свързвах етикета по време на хранене с онези ресторанти, в които трябва да резервираш месец по-рано и получаваш прибори, за които дори не знаеш правилните имена. Времето обаче ме научи, че истински добрите ресторанти са създадени, за да се наслаждаваш на истински добра храна, а спазването на прости правила е просто начин да покажеш уважение към останалите гости и към хората, които истински са се потрудили, за да получиш вечерята си. Ето и

7 правила за хранене в ресторант

които не смятам, че ще се променят с времето или обществените особености.

Облечи се подходящо

Това заслужава отделна тема, а дотогава – попитай домакина, особено ако посещаваш ново място. Попитай изисква ли се специален тип облекло, за да си спестиш много голяма порция неудобство, още преди вечерята да е започнала.

Винаги изчаквай да те настанят

Сериозно, дори и в кварталната пицария. Често забравяме какво изпитание е ресторантьорският бизнес и си позволяваме да забързаме крачка към единствената свободна маса. Проблемът е, когато тя дори още не е почистена, резервирана е, или за нея вече чакат хора. Така или иначе е по-добре да кажеш и получиш едно “здравейте”, преди да се настаниш. Последното се случва от лявата страна на стола, а ставането е от дясно.

Ако ти си домакин

е правилно да поканиш гостите да поръчат като ясно предложиш на сервитьора да вземе поръчката им. Получаваш бонус точки, ако успееш да пропуснеш клишета като “какво би искала дамата”. За сметка на това ще избегнеш неловкия момент, когато поканените гости несъзнателно се съобразяват с твоята поръчка.

Не поставяй телефон на масата

Същото важи за дамска чанта, портмоне, ключове и други дребни принадлежности. Остави чантата си отстрани на стола или под масата. Уверявам те, че това не е “на безпаричие”, както ще се опита да те убеди някоя баба на пазара.

Подавай солта и черния пипер заедно

независимо дали са поискали само едно от двете. Ако споделяте храна, я предавай от ляво на дясно. И винаги, винаги опитвай преди да добавиш сол.
Маниери на маста

Храната се сервира отляво

свободните съдове се отсервират отдясно и трябва добре да обмислиш, преди да предложиш да вземеш чинията си, докато още е във въздуха. Последното може да е не само грубо, но и повод за неприятни разливания.

Ако все пак разлееш храна

не се притеснявай да я хванеш и прибереш, където ѝ е мястото. Ако обаче нещата са по-зловещи – просто помоли за помощ.

Не забравяй да се радваш на момента

Това може и да не е част от етикета, но е причината да си навън. Така че просто се наслади на компанията, храната и споделените мигове.